Acasa » Primul pas in alegerea costumului potrivit

Uniforma civila barbateasca prin excelenta, “costumul”, a ramas in esenta neschimbat de aproape 200 de ani. Cu timpul ea s-a internationalizat, fiind adoptata si de civilizatiile noneuropene, devenind astfel un teritoriu “comun”, oficial si obligatoriu pentru functiile publice si pentru lumea afacerilor.

Care este scopul lui? Al costumului?

Doar in mica masura sa protejeze corpul, vara tine prea cald si iarna nu destul.

Ales cu grija, avantajeaza orice silueta masculina, fiind ca o masca rigida care ascunde caracterele fizice individuale si elimina surprizele fanteziei care ar putea tulbura ordinea. Trupul nu se percepe aproape deloc sub formele cilindrice, in culori neutre, intunecate, ale costumului.

Singura pata de culoare este cravata, pe fondul deschis al camasii, care se vede atat cat sa formeze un triunghi net cu varful in jos, atragand atentia privitorilor spre figura, singura in “functie” in acest caz.

Dar stiti sa va alegeti costumul potrivit, domnilor?

Privit in contextul definit mai sus, costumul este piesa de baza de la care porneste construirea tinutei business. Costumul poate fi format din 2 piese, sacou si pantaloni, confectionate din aceeasi tesatura, sau cand se adauga si vesta, avem un costum din trei piese.

Ca sa puteti face o alegere corecta, prima intrebare la care trebuie sa raspundeti este daca costumul se potriveste situatiei/situatiilor in care va fi purtat.

Cand spun situatie ma refer la tipul intalnirii la care trebuie sa participati si la mesajul pe care doriti sa-l transmiteti cu aceasta ocazie. Pentru a ma face pe deplin inteleasa, am sa imaginez un mic scenariu.

Sa presupunem ca sunteti un tanar intreprinzator care are nevoie de un imprumut bancar pentru a-si dezvolta afacerea si maine trebuie sa va intalniti cu angajatul bancii pentru prima oara. Pentru a obtine imprumutul dorit aveti nevoie, in afara de un plan de afaceri fara cusur, si de o tinuta vestimentara care sa se potriveasca perfect cu situatia imaginata.

Cum ar trebui sa ganditi in astfel de momente?

Urmeaza sa va intalniti cu o persoana importanta care poate decide in legatura cu viitorul afacerii voastre, de aceea trebuie sa jucati cartea autoritatii si sa va situati pe o pozitie de egalitate cu persoana respectiva.

De ce autoritate? Pai ati vazut vreodata o persoana situata pe o pozitie importanta lipsita de autoritate? De aceea scopul vostru trebuie sa fie acela de a va ridica la acelasi nivel pentru a putea obtine ce va doriti. Pe de alta parte ar trebuie sa stiti ca mediul bancar este unul dintre cele mai conservatoare medii corporate, in care tot ce conteaza este seriozitatea, autoritatea si prestigiul.

Iata care ar trebui sa fie tinuta vestimentara care v-ar deschide cu succes usa spre imprumutul dorit.

Costum gri inchis, dintr-o stofa de calitate (lana 100%), bine croit si intretinut. De ce gri inchis? Simplu, griul este o culoare neutra care in varianta gri carbune sugereaza sobrietate, fara a avea autoritatea coplesitoare a negrului. Este culoarea cel mai des asociata lumii afacerilor si apartine barbatilor deschisi colaborarii si foarte siguri pe ei.

Pentru o infatisare foarte formala si conservatoare, camasa trebuie sa fie alba, iar cravata uni, intr-o culoare inchisa.

Daca va doriti o abordare mai percutanta, puteti alege o cravata intr-o culoare mai indrazneata, rosu sau grena. Un aer mai degajat puteti obtine cu o camasa intr-o culoare pastelata, in timp ce o camasa in dungi fine va va da un aer rafinat.

Atentie insa, alegerea griului este importanta in relatia pe care o are cu culoarea tenului. Barbatii cu o culoare calda a tenului trebuie sa evite “paloarea” pe care le-o poate da aceasta culoare, asortand o camasa si o cravata intr-o culoare calda. In timp ce posesorii unui ten rece, trebuie sa se fereasca de “monotonia” pe care le-o poate da griul din cap pana in picioare, combinand o camasa alba si o cravata stralucitoare.

Pentru a completa tinuta – pantofi si curea negre, din piele, sosetele de asemenea negre. Servieta din piele, ceas discret, si bijuterii cat mai putine – numai verigheta, daca este cazul. Imbracat asa, veti putea aborda linistit si concentrat discutia cu reprezentantul bancii.

Costum

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Luminita, apropo de „bijuterii”. Ia sa vedem, ce spune despre mine faptul ca port cercel (in ureche) ? Ca vreau sa par mai dur decat sunt? Ca sunt frustrat? Ca am crescut in Pantelimon?

    Chiar sunt curios :)

  2. Andrei, sa ne intelegem, daca discutam in contextul de mai sus, te-ar cam incurca un cercel in ureche. Si am sa-ti explic de ce.
    Atentia omului poate fi greu stapanita cand vede lucruri neobisnuite si in loc sa se concentreze asupra esentei discutiei, este scos din starea de concentrare de vederea unei culori socante, mirosul excesiv al unui parfum sau de vederea unui cercel in ureche.
    In lumea afacerilor, caracterul de “uniforma” este cel care le permite oamenilor sa se concentreze la chestiunile importante, fara sa se gandeasca la lucruri neesentiale … “Unde o fi gasit cercelul ala?”. Iar de la acest gand, pana la intrebarea…”Oare pot sa ma bazez pe el?”, nu mai este decat un pas.

    Din punct de vedere istoric obiceiul de a purta cercei in diferite locuri pe corp si pictarea pielii sunt vechi de cand lumea si in timp au avut diverse conotatii.
    Cum se face ca astfel de “ornamente” sunt foarte intalnite si astazi, in plina civilizatie? Au ele aceeasi semnificatie pentru omul postmodern ca si pentru cel arhaic? Ce mesaje vor sa transmita cei care le poarta? Sunt ele fond sau doar forma?
    Subiectul e vast si de competenta sociologilor.
    Ce pot sa spun este ca incepand din anii `60 piercing-ul si tatuajul s-au “reinventat” si au reaparut mai intai in comunitatile de hippie, apoi s-au dezvoltat in perioada punk, mijlocul anilor `70 si a rockului metalic, anii `80. Daca in anii `60, cei care purtau podoabe erau considerati efeminati, ulterior ele au devenit simbolul rebeliunii contra autoritatilor, pentru ca astazi sa fie acceptate drept moda. Iar tinerii s-au invatat sa traiasca dupa moda.
    Astazi daca vrei sa fii fancy, trendy, sau chiar cool, trebuie sa porti macar cercel in ureche.
    Ce poate insemna purtarea lui?
    Un mod de exprimare al frondei adolescentine, dorinta de a fi diferit de ceilalti, de a fi remarcat, de a starni polemici, de fite, ai orice altceva si ai vrut sa incerci si asta, sau pentru ca asa simti.

    Pe cine face fericit, sa-l poarte sanatos!
    Dar, sa-si asume riscul ca poate declansa reactii defavorabile, si sa accepte ca poate fi perceput si in mod negativ.

  3. Buna ziua.Probabil ca nu o sa imi raspunda nimeni, dar totusi o sa incerc.
    Daca am o inaltime de aproximativ 1.98-2.00 m, ce camasa+cravata imi recomandati la un costum cambrat, slim, de culoare mai mult inspre negru, decat gri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!