6

Primul pas in alegerea costumului potrivit

Uniforma civila barbateasca prin excelenta, “costumul”, a ramas in esenta neschimbat de aproape 200 de ani. Cu timpul ea s-a internationalizat, fiind adoptata si de civilizatiile noneuropene, devenind astfel un teritoriu “comun”, oficial si obligatoriu pentru functiile publice si pentru lumea afacerilor.

Care este scopul lui? Al costumului?

Doar in mica masura sa protejeze corpul, vara tine prea cald si iarna nu destul.

Ales cu grija, avantajeaza orice silueta masculina, fiind ca o masca rigida care ascunde caracterele fizice individuale si elimina surprizele fanteziei care ar putea tulbura ordinea. Trupul nu se percepe aproape deloc sub formele cilindrice, in culori neutre, intunecate, ale costumului.

Singura pata de culoare este cravata, pe fondul deschis al camasii, care se vede atat cat sa formeze un triunghi net cu varful in jos, atragand atentia privitorilor spre figura, singura in “functie” in acest caz.

Dar stiti sa va alegeti costumul potrivit, domnilor?

Privit in contextul definit mai sus, costumul este piesa de baza de la care porneste construirea tinutei business. Costumul poate fi format din 2 piese, sacou si pantaloni, confectionate din aceeasi tesatura, sau cand se adauga si vesta, avem un costum din trei piese.

Ca sa puteti face o alegere corecta, prima intrebare la care trebuie sa raspundeti este daca costumul se potriveste situatiei/situatiilor in care va fi purtat.

Cand spun situatie ma refer la tipul intalnirii la care trebuie sa participati si la mesajul pe care doriti sa-l transmiteti cu aceasta ocazie. Pentru a ma face pe deplin inteleasa, am sa imaginez un mic scenariu.

Sa presupunem ca sunteti un tanar intreprinzator care are nevoie de un imprumut bancar pentru a-si dezvolta afacerea si maine trebuie sa va intalniti cu angajatul bancii pentru prima oara. Pentru a obtine imprumutul dorit aveti nevoie, in afara de un plan de afaceri fara cusur, si de o tinuta vestimentara care sa se potriveasca perfect cu situatia imaginata.

Cum ar trebui sa ganditi in astfel de momente?

Urmeaza sa va intalniti cu o persoana importanta care poate decide in legatura cu viitorul afacerii voastre, de aceea trebuie sa jucati cartea autoritatii si sa va situati pe o pozitie de egalitate cu persoana respectiva.

De ce autoritate? Pai ati vazut vreodata o persoana situata pe o pozitie importanta lipsita de autoritate? De aceea scopul vostru trebuie sa fie acela de a va ridica la acelasi nivel pentru a putea obtine ce va doriti. Pe de alta parte ar trebuie sa stiti ca mediul bancar este unul dintre cele mai conservatoare medii corporate, in care tot ce conteaza este seriozitatea, autoritatea si prestigiul.

Iata care ar trebui sa fie tinuta vestimentara care v-ar deschide cu succes usa spre imprumutul dorit.

Costum gri inchis, dintr-o stofa de calitate (lana 100%), bine croit si intretinut. De ce gri inchis? Simplu, griul este o culoare neutra care in varianta gri carbune sugereaza sobrietate, fara a avea autoritatea coplesitoare a negrului. Este culoarea cel mai des asociata lumii afacerilor si apartine barbatilor deschisi colaborarii si foarte siguri pe ei.

Pentru o infatisare foarte formala si conservatoare, camasa trebuie sa fie alba, iar cravata uni, intr-o culoare inchisa.

Daca va doriti o abordare mai percutanta, puteti alege o cravata intr-o culoare mai indrazneata, rosu sau grena. Un aer mai degajat puteti obtine cu o camasa intr-o culoare pastelata, in timp ce o camasa in dungi fine va va da un aer rafinat.

Atentie insa, alegerea griului este importanta in relatia pe care o are cu culoarea tenului. Barbatii cu o culoare calda a tenului trebuie sa evite “paloarea” pe care le-o poate da aceasta culoare, asortand o camasa si o cravata intr-o culoare calda. In timp ce posesorii unui ten rece, trebuie sa se fereasca de “monotonia” pe care le-o poate da griul din cap pana in picioare, combinand o camasa alba si o cravata stralucitoare.

Pentru a completa tinuta – pantofi si curea negre, din piele, sosetele de asemenea negre. Servieta din piele, ceas discret, si bijuterii cat mai putine – numai verigheta, daca este cazul. Imbracat asa, veti putea aborda linistit si concentrat discutia cu reprezentantul bancii.

Costum

Click Here to Leave a Comment Below 6 comments