Acasa » Capul in nori si picioarele unde trebuie. Doua povesti.

Capul in nori si picioarele unde trebuie. Doua povesti.

Azi o sa povestim putin altfel. Fara lucruri si concepte noi, fara “cum aplici”. De data asta aplici cum intelegi si crezi tu. O sa-ti spun doua povesti orientale care mie mi-au placut tare mult pentru ca sunt intelepte in acelasi timp in care te fac sa razi. Cea mai buna cale de a invata si accepta ceva nou, daca ma intrebi pe mine.

Terapia cu povesti

Nossrat Peseschkian este un medic psihiatru de origine iraniana si fondatorul psihoterapiei pozitive. Se bazeaza pe o abordare transculturala si pe… povesti, basme, fabule si parabole.

Doctorul Peseschkian spune ca povestile sunt pentru toti, nu doar pentru copii. Povestile patrund in constient, ne atrag atentia si unele ne fac sa radem apoi intra in subconstient, unde vindeca si ajuta tocmai pentru ca nu forteaza ci actioneaza bland, prin asteptare si revelatie.

Povestile de azi sunt din lucrarea lui Nossrat Peseschkian “Povesti orientale ca instrumente de psihoterapie”.

Allah si camila

Profetul Mahomed predica intr-o zi intr-un sat. Din puhoiul de oameni, unul era doar ochi, urechi si cucernicie si se ruga mai cu foc decat toti ceilalti. Seara se duc toti pe la casele lor si cucernicul idem, numai ca el se intoarce mai repede si strigand disperat:

“O, stapanul meu! Dimineata am venit calare pe camila mea pentru a te asculta pe tine, profetul lui Dumnezeu. Acum camila a disparut. Nu se vede nicio camila, pana in departare. Ti-am fost supus, am acordat atentie fiecarui cuvant al tau si m-am increzut in puterea lui Allah. Acum, o, doamne, camila mea a disparut. Este asta dreptatea divina? Aceasta este recompensa pentru credinta mea? Acestea sunt multumirile pentru rugaciunile mele?”

Si se tot vaicarea in acest fel. Profetul Mahomed ii raspunde, cu un aer zen si netulburat: “Crede in Allah si leaga-ti bine camila.

Rugaciuni si mancare

Se tot preumbla prin lume Abdu’l Baha, fiul fondatorului religiei Baha’i (o miscare construita pe islam, care spune despre sine ca este un fel de islam-the next generation). O familie il invita la cina, mandra de o asemenea onoare.

Cum se intampla de obicei, sotul lanseaza invitatia si sotia trebuie sa se ocupe sa si mearga bine. Dornica sa arate ce buna gospodina este, doamna noastra se agita toata in bucatarie si la ora cinei aduce… mancarea arsa si o scuza ireprosabila: n-a avut prea mare grija de oale pentru ca s-a rugat in timp ce gatea, ca sa-i iasa mancarea fabuloasa, demna de oaspete, deh. Parca o si vad dand din gene, mandra de isprava.

Abdu’l Baha ii raspunde, pe acelasi aer zen si netulburat pe care ti-l amintesti din povestea de mai sus:
“E foarte bine ca te rogi. Insa data viitoare cand esti la bucatarie si gatesti, roaga-te dintr-o carte de bucate.

Si acum asteptam…

Morala acestor povesti este uneori ca un fruct din care poti musca imediat, iar alteori ca o samanta, care mai intai trebuie sa creasca. Singurele lucruri care conteaza sunt sa te amuze si sa iti spuna ceva. Nu neaparat un singur “ceva”. Si nici nu conteaza cand, desi in general se intampla atunci cand tu esti gata sa intelegi.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

7 răspunsuri

  1. Cele doua povesti sunt asemenea povestirilor zen citite de mine intr-o carticica. Foarte simple dar pline de intelepciune.Te amuza dar iti dau si de gandit in acelasi timp! Intelepciune transmisa din generatie in generatie.

  2. Esti atat de sweet ca te beau la cafeua de dimineata, fara sa apelez la indulcitor :)
    Asa cum spui, suntem intr-o lume plina de vorbe in care intelesul e captat doar de cine e pregatit sa-l auda.
    Nu avem nevoie de oarecare fel de control launtric, totusi ?
    „Sunt speriat ca viata mi-ar putea degenera in haos daca nu fac niciun efort de a ma disciplina pe mine insumi”

  3. Elena, de acord :) Parca se si retine morala mai bine de la partea cu amuzamentul.

    Cum adicatelea control launtric, Gabi? Adica sa selectam ceea ce intelegem? Sau ceea ce primim din lume? Sau sa ne selectam mai bine filtrul, lentila prin care privim lumea? Asa, ca omuletii din regatul lui Oz, vrajitorul :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!