Acasa » Cea mai importanta abilitate

Cea mai importanta abilitate

In urma cu ceva timp am primit o sugestie de la Andy Szekely referioare la o tehnica pe care as putea-o folosi in trainingurile pe care le sustineam. Eram in pauza unui curs. Pana la sfarsitul cursului utilizasem tehnica respectiva de cateva ori.

La inceputul lui 2007 mi-am propus sa “lichidez” 3 din cardurile pe care le aveam in interval de un an. La inceputul lui 2008 acest obiectiv era “bifat”.

In aprilie 2008 am fost la un training sustinut de Leo Angart pentru purtatorii de ochelari. Azi mai port ochelari doar 2-3 ore pe zi, in special seara cand lucrez pe calculator si sunt obosit.

Alex Ciochia, directorul RadioLynx a facut o data o remarca despre faptul ca mie imi este foarte usor sa fac o modificare de comportament si rezultatele se vad imediat.

Atunci am inteles care este cea mai importanta abilitate a mea. Vei vedea imediat de ce poate deveni si pentru tine cea mai importanta abilitate.

Kaizen

Da-mi voie sa-ti prezint un concept foarte interesant, numit “kaizen”, pentru ca se leaga foarte bine de acest lucru. Inventat de japonezi, kaizen defineste un proces industrial care urmareste imbunatatirea performantei prin pasi marunti, intr-o directie constanta. Explozia self-help-ului a gasit in kaizen o metodologie bine pusa la punct care poate fi preluata in dezvoltarea performantei in plan individual. O echipa celebra de baschet in SUA a reusit sa castige campionatul NBA in doar un an prin aplicarea acestei metode in urma cu aproape 20 de ani.

Una din problemele intalnite la cursantii mei – si nu doar la ai mei, ea fiind o problema universal valabila in lumea trainerilor – este aceea ca doar o mica parte din abilitatile livrate la un training ajung sa fie efectiv utilizate in activitatea zilnica a acestora. Aplicand aceasta metoda, rata de utilizare a tehnicilor predate intr-un curs a cresut de aproape doua ori.

Care este aceasta metoda?

In ce ma priveste, am reusit sa imi “instalez” un program mental care imi permite sa adopt cu mare usurinta tehnici si metode comportamentale noi. Trebuie doar sa le consider importante. Pot invata o limba straina daca e nevoie, un training nou pe care sa-l sustin sau orice alta abilitate utila.

Iata pasii de urmat pentru a putea beneficia din plin de orice abilitate ai nevoie si de a putea sa-ti imbunatatesti performantele personale oricat de mult ai nevoie.

1. Nicio abilitate nu se deprinde peste noapte. Este nevoie de timp, dar nu un timp in care “lasi la dospit” si nu faci nimic, ci timp in care actionezi. Ca urmare este nevoie de perseverenta. Pentru asta trebuie sa-ti faci un plan de implementare a noii abilitati – 15 minute pe zi este suficient.

2. Asociaza aceste 15 minute pe zi cu o activitate pe care o faci oarecum constant. Este important sa faci exercitiul de implementare a abilitatii zilnic, si pe cat posibil la aceeasi ora.

3. Seteaza-ti un obiectiv cu 1% mai bun decat in ziua precedenta. Kaizen inseamna crestere constanta, cu pasi marunti. Intr-un an de 365 de zile, vei avea astfel o crestere de peste 5 ori a performantei. (Daca te intrebi de unde am scos cifra asta, ei bine, cresterea este de 1% fata de ziua precedenta si nu fata de ziua de start – e un fel de “dobanda la dobanda”, daca vrei).

4. Aplica lucrurile nou deprinse. O abilitate nu se invata “teoretic”. Cele 15 minute sunt necesare acumularii de informatii noi, dar in restul de 23 ore si 45 minute trebuie sa si pui in aplicare ce inveti.

5. Pentru creier devine obisnuinta sa faca o anumita activitate dupa ce o face de mai multe ori in mod deliberat, constient. Conteaza si numarul de actiuni pe zi, dar si numarul de zile. E nevoie de cel putin 21 de zile pentru ca o anumita activitate sa devina “familiara” pentru creier si deci s-o faca cu efort minim. De-asta e nevoie de perseverenta de-a lungul a cel putin o luna. Dupa acest moment, invatarea ulterioara este mult mai facila.

6. Invatarea este un proces obositor. De aceea trebuie sa te “recompensezi” cand ai o reusita. Stabileste-ti o data limita si o valoare prag a performantei. Daca atingi valoarea prag a performantei la data stabilita, da-ti o recompensa. Nu inseamna sa mananci singur un tort, dar daca iti doreai de exemplu o camasa mai sic, amana momentul cumpararii ei pana cand performanta pe care ti-o doresti e atinsa, chiar daca nu vezi nicio legatura intre acestea doua. Subconstientul tau o s-o faca, fii linistit.

Zilnic. La aceeasi ora. 15 minute. 1% mai mult ca ieri. Aplica ce ai invatat. Minim 21 de zile. Da-ti apoi o recompensa.

Sase pasi simpli, care iti permit sa instalezi pe “neuro-drive” orice abilitate noua. Cate una o data, poti deprinde minim 3-4 abilitati noi pe an. In 5 ani vei fi “blindat” cu toate tehnicile si abilitatile de care ai nevoie sa poti dobandi succesul pe care ti-l doresti.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

15 răspunsuri

  1. Cristian, foarte bun articolul tau!Eu chiar vroiam sa mai invat o limba straina si felul in care ai explicat pas cu pas deprinderea unei noi abilitati o sa-mi fie de mare folos.Am observat ca este asa cum ai scris tu,ai nevoie de cel putin o luna ca sa poti spune ca ti-a intrat in obisnuinta ceva,o luna in care ai facut zilnic acel lucru. Iti citesc cu mare placere articolele,sunt pe intelesul oricui, iar metodele pe care le propui sunt simple si eficiente,cei care incearca se vor convinge de asta. Asa e,cea mai importanta abilitate este sa ai capacitatea de a-ti putea imbunatati mereu „softul”pentru ca atunci vei avea mult mai multe sanse sa reusesti si eventual sa rezolvi problemele ce se pot ivi in viata.Inca o data felicitari pentru cele scrise,Cristian si astept cu mare interes noile tale articole.

  2. multi dintre noi aplicam kaizen fara sa ne dam seama, cu rezultate excelente. Steve Pavlina denumeste aceasta tehnica stair stepping. nu conteaza numele ci rezultatele :)

  3. si daca asta devine ceva obsesiv ce te faci?
    incepi sa te robotizezi…
    de asta ce spuneti?
    is curios de Marius ce spune :)
    Multumesc.

  4. Nu cred ca are cum sa devina obsesiv. Invatarea oricarui lucru nou este o placere (zic eu).

    Pericolul de robotizare dispare atunci cand incepi sa devii din ce in ce mai constient – ori programul lui Cristian chiar aici se indreapta.

  5. Sa facem clar distinctia intre obsesie si perseverenta… Si eu m-am speriat la inceput de aceasta perspectiva – a obsesiei, dar am delimitat prin a incerca sa nu atrag atentia cu cele pe care le urmaream si sa nu cer si altora sa faca ceea ce ajungeam eu sa fac – mai ales cand oamenii nu vadeau aceleasi dorinte ca si mine. In cazurile celor interesati, s-a format o conlucrare – totul devenind, asa cum spunea Marius Stan, o adevarata placere. Iar viata imbratiseaza experienta ca atare, azi fac exercitiile nu pentru ca as urmari ceva anume, ci pentru ca s-au format reflexe, care ma conduc – cand cu gandul nu gandesc !! – la descoperiri foarte interesante !! Si mobilizante…

  6. Ooooooo! Kaizen… da… kaizen…
    E interesanta si extrem de sugestiva povestioara lui Robin Sharma din cartea lui, „Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul”. Acolo am intalnit prima data pe „kaizen”, ca „expresie”. Plus multe bunatati, usor de inteles, si cu valoare practica. Da, le-am recunoscut ca practici deja descoperite si „rulate”, dar pentru unele am primit nuante si fineturi pe care nu le descoperisem inca din experimentul asta uimitor care e viata mea.
    Vorbind despre cea mai importanta abilitate, subiectul ma atinge exact cand sunt scufundata pana peste marginile incantarii in „Conversatii”, scrisa de doi uriasi minunati: Richard Bandler si Owen Fitzpatrick. Il descopar acum pe Richard Bandler mult mai … nici nu stiu cum sa zic, nu sunt cuvinte, mult mai –- decat il stiam. Atinge subiectele mele preferate – libertatea si iubirea – in felul meu preferat: cu magie. El subliniaza care e cea mai importanta capacitate:
    „Adevarata libertate nu se bazeaza pe un inventar de personalitate. Ea are la baza scaldarea neurologiei tale in alt fel de substante chimice. Libertate insemana sa nu urmezi idei rigide, ci sa intri intr-o stare in care sa-ti gasesti propriul destin. Inseamna sa ai flexibilitate si nu rigiditate in comportament.
    INSEAMNA CAPACITATEA DE A-TI SCHIMBA PROPRIA STARE LAUNTRICA.”

    Asta este! de aici, din acest punct de rotire, de „switch”, faci magia…

    Asta, aceasta bagheta magica, am cerut-o pe cand aveam vreo sase ani. Si nu imi venea sa cred ca nu e sub perna, cand m-am trezit dimineata, dupa ce toata noaptea visasem ca o am si ca am schimbat multe in lume cu ea. Habar n-aveam ca de fapt primisem bagheta.
    M-am prins de asta abia dupa multi ani. Dar insasi descoperirea existentei ei in mana mea, in inima mea de fapt, este un miracol. Si asta e doar inceputul…
    Magia asta sa va cuprinda pe toti si sa va bucure inmiit!

  7. Multumesc mult de incurajari, draga mea draga Cris…
    Yo oricum nu mai pot „sa ma tin”… prea e frumos de tot ce se petrece pe-aici prin inima (e o maaaaaare petrecere) ca sa mai tin doar pentru mine… :)

  8. Da!Am citit articolul…Sincer nu inteleg ce s-a incercat a se spune…Eu sunt total deranjat de faptul ca o teorie despre orice nu are si un suport practic…Asta cu limba straina e o mare problema la mine…pt ca eu merg pe a memora cuvinte…si culmea a 2-a zi le uit…So, intrebarea este urmatoarea: Un exemplu practic si mai putine fictiuni se poate da?Nu de alta dar eu sunt intr-o prapastie si tare mult as vrea sa inteleg procesul detaliat cu exemple pe care sa-l fac pt a reusi sa ies la suprafata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!