5

Cele bune sa se-adune, cele rele sa se spele…

Comunicarea relationala, metoda propusa de Jacques Salome, ne propune sa fim co-autori ai relatiilor noastre. In esenta, fiecare dintre noi devine responsabil de “capatul sau de relatie”.

Astfel, daca relatia este imaginata ca o esarfa, eu sunt responsabil “doar” de ceea ce se intampla in capatul meu de relatie. Si astfel, depinde de mine atat ceea ce trimit (mesaje cadou sau mesaje toxine) in relatie dar si cum primesc.

Daca despre ceea ce trimit intr-o relatie se vorbeste destul de des, modul in care gestionez ceea ce primesc din mediu este deseori neglijat. Si cred ca acest ultim aspect este extrem de important, deoarece, inevatabil, primim din mediu multe lucruri bune (dragoste, afectiune, grija, caldura) dar si lucruri mai putin bune (violente fizice, violente verbale, ura, agresivitate, invidie).

Mi-am pus deseori aceste intrebari: “Cum putem gestiona mai bine mesajele primite din exterior? Cum de sunt oameni pe care pare sa ii afecteze orice sau altii care raman aparent indiferenti? Cum sunt oameni care intotdeauna raman cu ceea ce este rau dintr-un eveniment iar altii par sa vada partea buna a lucrurilor oricand?”.

Comunicarea relationala ofera raspunsul prin descrierea a cinci tipologii:

1. “Buretele”

Buretele este persoana care absoarbe totul din mediu. Se imbiba atat cu lucruri bune si energii pozitive, dar absoarbe si dureri, suferinte si probleme. Buretele nu filtreaza si astfel contine tot ceea ce mediul ii ofera.

Buretele ajunge usor sa “balteasca”. Este prea plin de tot ceea ce mediul ii transmite si astfel nu mai poate primi lucrurile bune din mediu. In plus, cand storci un burete, elimini tot si este ca la inceput dar desecat.

A fi “burete” poate fi foarte obositor pe termen lung.

2. “Filtrul”

Filtrul retine mai ales lucrurile rele si le lasa sa treaca pe cele bune fara ca macar sa le vada sau sa retina ceva.

Daca sunteti filtru si tocmai v-ati intors din vacanta ati retinut doar micile necazuri cu transportul. Daca tocmai ati terminat o relatie, singurele lucruri pe care vi le amintiti sunt certurile si momentele dificile. Daca sunteti parinte, despre copilul vostru va duceti aminte in special noptile albe cand acesta plangea sau momentele in care era bolnav.

A fi filtru poate fi foarte stresant atat pentru voi cat si pentru anturajul vostru.

3. “Palnia”

Palnia este tipologia care nu pastreaza nimic. Lasa sa treaca totul, atat ce este bun cat si ce este rau. Trece prin viata “ca gasca prin apa”, fara sa se “lipeasca” nimic de ea.

A fi palnie inseamna deseori un sentiment coplesitor de lipsa si de absenta.

4. “Sita”

Sita cerne fin lucrurile din viata sa. Este pe masura proverbului “lucrurile bune sa se adune, lucrurile rele sa se spele”. Este capabil sa capteze lucrurile bune si lasa deseurile si mesajele toxice in afara relatiei.

Este frumos sa fii sita – viata are mereu parti bune pe care stii sa le apreciezi. Mai mult, este placut sa traiesti cu o sita, pentru ca stie sa se bucure de viata.

5. “Alambicul”

Metafora alambicului este data de fructele putrede care se transforma prin distilare intr-o bautura gustoasa si aromata. Este cel care stie sa transforme o situatie, o relatie, o expresie sau un simplu cuvant si sa extraga esentialul, pentru a retine ce este bun si luminos. Alambicul stie sa gaseasca sensuri ascunse si benefice chiar si in situatiile cele mai complicate.

Toate aceste tipologii te invita sa raspunzi la intrebarea: Cum gestionezi TU ceea ce primesti din mediu? Dar partenerul tau? Dar seful tau?

Si bineinteles, cum ai putea gestiona mai bine ceea ce primesti din mediu?

Click Here to Leave a Comment Below 5 comments