Acasa » Frica de esec

Frica de esec

Putem porni de la citate precum: “de maine ma las de tigari”, “asta e ultima oara cand beau atat de mult”, “saptamana viitoare imi fac abonament la sala”, “de saptamana viitoare ma duc la sala la care am abonament ca sa slabesc”, “am sa mananc mai putin si mai sanatos”, “o sa petrec mai mult timp alaturi de copiii mei”, “o sa imi vizitez parintii mai des”, “o sa citesc cartea aia” si lista poate continua la nesfarsit.

Mi-e teama sau am asteptari gresite?

Totul incepe cu aceasta aspiratie catre mai bine, aceasta constientizare a unei posibilitati. Numai ca aici exista o problema si anume faptul ca vorbim despre dar nu facem. De ce aceasta problema? Raspunsul meu este “frica”.

Este vorba despre FRICA

Frica de a fi intr-o situatie diferita de cea in care ne aflam acum. Am putea spune ca asta este absurd, adica, stiu exact ca daca merg la sala, asta imi va aduce numai beneficii, daca ma las de fumat ma voi simti mult mai bine si voi face o economie.

De ce sa imi fie frica de ceva care imi va aduce avantaje si imi va face viata, existenta mai buna, in adevaratul sens al evidentului. Pentru ca este “nou”, iar tot ce este necunoscut omului produce reticenta. Asta se intampla pentru ca de fiecare data cand am incercat ceva nou, ne-am confruntat cu esecul intr-un fel sau altul. De fiecare data s-a intamplat sa fim intr-o pozitie de neajutorare, descurajanta, incomoda si obositoare.

Paul Martinelli dadea un bun exemplu in ceea ce priveste esecul. Cum ar fi fost daca un copil, atunci cand invata sa mearga, dupa zeci de incercari, ar zice: “Nu! Eu o sa ma tarasc. Am incercat, deja m-am saturat de asta si n-are sens. Nu stiu cum ati reusit voi la faza cu mersul in picioare dar pentru mine e ok si asa, ma tarasc si gata”.

Multe persoane au nevoie de sfaturi de la altii care joaca rolul de consultanti in ceea ce priveste luarea unei decizii legate de a intra pe un teritoriu nou. “Oare sa fac asta? Tu ai facut asta vreodata? Am auzit ca e urat rau de tot! Ce o sa se intample? Tu ai face asa ceva? Ce ar fi facut X in situatia asta?”.

Ce o sa se intample? Vei esua!

Este clar! Si asta este un lucru bun. Esecul duce la progres. Din esec invatam ca data viitoare sa facem mai bine. “Omul din greseli invata”, “Un sut in fund este un pas inainte”, aceste vorbe exista de cand lumea.

Marin Preda spunea ca “esecul este premisa unei victorii”, Noica a zis despre esec ca acesta este excelent si “iti permite sa reiei cercetarile de la inceput si sa obtii succesul”, Edison spunea ca el nu a inventat becul ci a gresit de 999 de ori pana sa reuseasca si exemplele stim bine ca nu se termina aici. Esecul duce la progres, progresul duce la perfectionare, iar perfectionarea duce la atingerea scopurilor, ceea ce ne dorim cu totii intr-o forma sau alta.

Daca vorbim despre frica de schimbare, ne putem gandi la ce este mai rau.

Care este cel mai grav lucru care ti se poate intampla din cauza unei decizii intr-un domeniu nou al vietii tale? Imaginati-va! Daca ati pierde toti banii si locul de munca? Dar daca ati pierde chiar toate proprietatile si banii si tot? Nu ati mai exista? Nu, probabil v-ati reveni in 6 luni, un an, doi sau cat va fi nevoie iar asta se poate intampla in cel mai rau caz posibil.

Pentru mine personal, atunci cand este vorba despre frica, frica de a face ceva nou, ceva care ma va pune intr-o situatie inedita sau in care nu am mai fost, este o provocare si astept cu nerabdare zilnic sa mi se intample asta.

De ce? Pentru ca aceasta frica este un semnal ca exista oportunitatea de invatare, de dezvoltare, de crestere, de marire a orizonturilor, de a ajunge mai sus comparativ cu pozitia mea actuala.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

19 răspunsuri

  1. as zice ca exemplele date de tine tin mai mult de lene si nu de frica…adica nu prea se potrivesc cu discursul clasic in care o problema e vazuta ca o oportunitate.

  2. Interesanta abordare. Relativ dificil de pus in practica, dar merita incercat.
    Referitor la lene cineva spunea ca nu exista oameni lenesi ci doar oameni cu vise incapabile…….

  3. A procrastina – A amana in mod nejustificat inceperea unei actiuni, in special din cauza neglijentei habituale sau a lenei; a temporiza, a taragana, a tergiversa.

    Ok deci tu zici ca motivul pentru care procrastinam e frica de esec sau de a incerca lucruri noi. Nu pare plauzibil. De ce mi-e frica sa ma las de fumat? Nu e ceva nou, nu fumez de la 0 ani. Toata lumea a procrastinat cel macar o data si cel mai probail inca o fac in anumite domenii, dar totodata se observa ca si cei mai inraiti procrastinatori au domenii unde nu procastineaza niciodata, poate ca nu ratezi niciodata programul preferat la tv, sau nu uiti sa citesti blogu/forumu preferat in fiecare zi. Desigur, poate foarte bine sa fie vorba chiar de o disfunctie psihologica gen depresie sau ADHD.

    Treaba tine foarte mult de felul cum iti propui sarcina, daca zici ‘trebuie sa ma las de fumat’, iti sugerezi ca esti fortat sa te lasi, astfel automat te simti indignat si revoltat. Procrastinarea intervine ca un mecanism de aparare impotriva acestei suferinte. O solutie ar fi sa inlocuiesti ‘trebuie sa’ cu ‘vreau sa’. E mult mai putin probabil sa intervina procrastinarea in sarcinile pe care le alegi liber si cu inima deschisa.
    Nu prea cred ca e vorba de frica, doar nu ai fobii legate de sali de fitness si nu e nici ceva nou pentru tine sa depui efort fizic, mai degraba complacere, nevointa, si da, exista si lene.

  4. Foarte bun articolul.

    Oamenii in general se scalda in rauri de lene, si eu zic ca lenea nu inseamna saracie spirituala, pentru ca eu cunosc destul de multi oameni foarte bogati spiritual, cu un potential extraordinar, carora nu le e teama de esec, dar pur si simplu nu au chef sa faca anumite lucruri care le-ar imbunatati viata, fizicul, personalitatea cu mult.

    E o problema de vointa. Cauza? Sistemul, programarea sociala, bombardamentul subliminal mediatic, emiterea undelor de joasa frecventa (antene gsm, etc), ingerarea de cadavre de animale si tot soiul de aditivi otravitori – iar toate acestea nu fac decat sa induca starea de letargie in om si sa il secatuiasca de energie.

  5. obisnuinta face din noi sclavul rutinei.sa renuntam la un serviciu sigur sau sa iesim dintr-o relatie veche e la fel de provocatoare ca si o calatorie in jungla pe o vreme urata.necunoscutul ne obliga sa nu mai batatorim aceleasi drumuri iar obisnuintele noastre pline de siguranta nu ne-ar mai servi la nimic.de ce sa ne aventuram in necunoscut? prin noua experienta exploram ,simtim ,crestem ,gresim.esecul ne invata lucruri pe care nu le-am fi putut invata in alt fel.
    ne tine pe loc confortul din prezent,nu frica in realizarea dorintelor.frica e un pretext la indemana oricui.ps:bine punctat.

  6. voiam sa mai zic ca e absurd ca frica sa fie explicatia pentru toate reticentele oamenilor, este intr-adevar unul din motive, dar sant sigur ca nu e nici macar cel predominant.

  7. @andrei: ti se pare absurd ca fericirea sa fie explicatia (motivul) pentru tot ceea ce fac oamenii? Parerea mea este ca frica este una dintre esentele omului.

    referitor la lene, lenea se refera la foarte multe lucruri si terminologia e folosita „in popor” ca si scuza la a nu face ceva. eu nu vorbesc despre lene, vorbesc despre dincolo de lene

  8. 1.nu prea am inteles ce-ai vrut sa zici cu fericirea, dar raspunsul dupa cum inteleg intrebarea e da, oamenii mai fac si lucruri pentru ca sunt obligati, sau pentru ca nu au de ales, sau pentru ca asa se cere de la ei, sau pentru ca asa cred ei ca se cere de la ei, si ocazional mai fac si lucruri pentru ca asa le place.
    2.care foarte multe lucruri? e doar complacere daca nu-ti place procrastinare, te multumesti cu situatia in care te afli fara sa incerci sa o depasesti; terminologie? e vorba de cuvantul lene nu fizica magnetohidrodinamica :)
    si dincolo de lene, se afla si mai multa lene. Dar serios, motivul de cele mai multe ori poate fi foarte simplu, de ce sa depun efort can pot pur si simplu sa nu depun efort? Nu imi tine nimeni cutitul la gat. Sant liber sa fac ce alegeri vreau. De ce trebuie sa am aceleasi standarde ca vecinu care merge la sala si tine regim si e muncitor si silitor si sta in banca lui cu mainile la spate. Daca asta ii place lui sa faca, foarte bine, atata timp cat nu o face pentru ochii altora, mie imi place sa stau degeaba si nu ma deranjeaza, oameni diferiti, standarde diferite.

  9. Da, dar daca ramanem fara ele am face ce ne-ar taia capul, fac parte din instinctul de supravietuire si ne ajuta sa luam decizii corecte si informate, poate ca uneori apar impedimente datorita lor, dar merita sacrificiul.

  10. Eu cred ca totul tine de vointa (cum spunea si Vero). Daca ai vointa, prin autosugestie iti poti depasi si frica si orice alt obstacol fizc sau psihic. Esecul apare atunci cand nu ai luat decizia corecta, dar asa cum spunea si Valentino, asta, pana la urma te determina sa ajungi la succes.

  11. este perfect adevarat atunci cand ti se impune sa te lasi de fumat ,,te simti fortat si apar frustari,,neliniste in sufletul tau,,poti fi ce-l care iti impui psihicului ca este sanatos si vrei sa faci acel lucru,,puterea autosugestiei este cea care te ajuta,,pt asta trebuie sa crezi din suflet ca vrei acel lucru si vei vedea ca frica de esec si necunoscut dispare,,chiar daca ea isi arata coltii din cand in cand,,,,,

  12. @Andrei: Andrei, din câte am înțeles eu articolul abordează motivele pentru care nu facem lucruri pe care vrem să le facem. De ce nu mă las de țigări (dacă vreau să mă las) – de frică: de eșec, de îngrășare, de etc. De ce nu mă duc la sală – de frică: dacă nu slăbesc nici așa? Dacă tot nu mă descurc cu femeile? Dacă, dacă dacă… Bineînțeles, întrebările (fricile) sunt diferite în funcție de persoană și situație, și nu e neapărat să fim și conștienți de ele.

    În altă ordine de idei, dacă nu vrei să faci ceva pentru simplul fapt că ai (autentic, și nu ca mecanism de apărare) alte standarde (mai joase), nu e nicio lene la mijloc. Nu e nimic. Cel mult e părerea altora despre tine, dar din punctul tău de vedere, nu e nimic. De ce zic asta? Pentru că dacă trăiesc la standardele mele, înseamnă că sunt fericit (orice ar însemna asta pentru mine) – nu leneș.

  13. Bravo pentru acest articol, Valentino (sau Luca, nu m-am prins care e numele si care e prenumele).

    Coachingul de exemplu te poate ajuta sa descoperi de ce nu te tii de anumite decizii si cum poti face sa reusesti. Insa face asta prin urmatoarea metoda: analizezi putin de ce nu s-a intamplat prima data, vezi ce poti schimba data viitoare si reincerci. Si tot asa. Asta inseamna exact acceptarea ideii ca nu ai esuat, ci ai aflat o metoda prin care nu merge si acum ai ocazia sa incerci cu una mai buna.

  14. Henry Ford spunea ca esecul nu este decat o oportunitate de a incepe din nou, de aceasta data, mai inteligent
    http://www.youtube.com/watch?v=Y6hz_s2XIAU&feature=player_embedded
    http://www.youtube.com/watch?v=45mMioJ5szc&feature=player_embedded
    2 filmulete clasice despre esec
    multa lumea cedeaza dupa primul esec, si acesta este motivul pt care nu obtine succesul… in schimb toti cei care au reusit sa-l obtina au continuat in ciuda tuturor piedicilor si problemelor aparute in cale… se zice ca orice succes este precedat de un esec… toti oamenii de succes au obtinut succesul dupa un mare esec
    asta ar trebui sa ne motiveze sa continuam, chiar si atunci cand pare ca totul este impotriva noastra, pentru ca intr-un final, vom obtine succesul…

  15. Procrastinarea apare atunci cand nu vedem dincolo de „trebuie”.
    Uitam ca acel „trebuie” a fost odata „vreau”, atunci cand stiam ca acea actiune/activitate ne va duce intr-o situatie/loc/timp dorita de noi.
    E pierderea imaginii de ansamblu.
    Lipsa motivatei.
    Sfatul: Priveste dincolo si apoi forteaza-te sa traiesti in prezent.
    In prezent, o va fi dificil daca nu esti capabil sa te focusezi.Invatarea concentrarii e un must.

    deci: PRIVESTE DINCOLO DE „TREBUIE”
    INTOARCE-TE SA TRAIESTI IN PREZENT
    INVATA CONCENTRAREA
    TRAGE DE TINE
    NEVER GIVE UP!

  16. Buna Daniela, sant din cluj si eu, am o mare rugaminte, daca s epoate sa ma suni tel.0757 193249…..am nevoie de ajutor specializat
    Cu multumiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!