Acasa » Cum invatam sa stam in picioare?

Cum invatam sa stam in picioare?

Acesta este titlul unei povestiri didactice a lui Milton Erickson din cartea “Vocea mea te va insoti”, editata de Sidney Rosen si aparuta de curand la editura Curtea Veche. Este una dintre cele mai frumoase metafore asupra procesului de invatare (si implicit de schimbare) pe care am intalnit-o.

Ce inseamna sa mergi drept?

Povestea incepe cu marturisirea emotionanta a lui Milton Erickson despre ceea ce el numeste “avantajul extraordinar pe care l-a avut”, poliomielita aparuta la varsta de 17 ani.

Fiind imobilizat, se intreaba “Ce pot sa fac ca sa imi treaca timpul?”. Si raspunsul pe care l-a gasit este sa observe si sa invete. Paralizat si cu nevoia de a reinvata sa mearga, Erickson isi observa sora mai mica in momentele in care “depasea faza mersului de-a busilea si invata sa se ridice in picioare”. Descrie miscarile pe care corpul acesteia, neinvatat cu mersul, trebuie sa le faca: “sa stai drept, cu soldurile drepte, cu genunchii intinsi si picioarele departate”. Si ne spune cat de dificil este.

Progresul apare incet, sunt pasi inainte dar si multe caderi. Povestea se incheie amintindu-ne tututor ca “A durat si mai mult pana sa puteti misca bratele, sa va intoarceti capul si totodata sa mergeti fara sa mai fiti deloc atenti sa va tineti genunchii intinsi si soldurile drepte”.

Pasii catre invatare

Povestea lui Milton Erickson este o ilustrare a modului in care invatam. Indiferent de subiect, parcurgem intotdeauna patru pasi:

1. “Nu stiu ca nu stiu” (incompetent inconstient) – Pornim de la faptul ca nici macar nu stim ca exista ceva care ar putea fi important pentru noi si pe care nu il cunoastem. De exemplu, un copil sub 9 luni nu este preocupat de faptul ca nu stie sa mearga in picioare.

2. “Stiu ca nu stiu” (incompetent constient) – Ne preocupa faptul exista ceva ce nu stim si care ne-ar putea ajuta. In exemplul anterior, un copil mic, incepe sa isi doreasca sa se ridice in picioare. Invata sa mearga, este stangaci, mai cade, dar incet, incet, reuseste.

3. “Stiu ca stiu” (competent constient) – Am invatat si avem acea competenta. Putem sa o punem in practica independent. De exemplu, copilul merge deja in picioare singur, nu mai are nevoie de sustinere.

4. “Nu (mai) stiu ca stiu” – Acum am internalizat competenta; ea este parte din noi. Copilul acum nu se mai chinuie cu fiecare miscare, mersul in picioare ii este natural. A integrat toate miscarile si poate face multe alte lucruri in timp ce merge.

3 secrete ale invatarii

Povestea lui Milton Erickson ne ofera 3 secrete ale invatarii:

1. “Invatarea si observatia sunt cel mai bun mod de a ne petrece timpul”. Desi intr-un moment extrem de dificil, Erickson alege in continuare sa observe si sa invete (si nu sa se planga sau sa devina frustrat). Si invata de la ceilalti, chiar de la cei mai mici decat el, deoarece doar ei ii pot arata in pasi simpli “cum sa stai in picioare”. Mai mult, reuseste intr-o maniera extraordinar de optimista sa vada partea buna dintr-o incercare foarte dificila a vietii.

2. “Invatarea cere timp si efort”. Descriind un lucru banal (dar nu pentru un om afectat de poliomielita), Erickson arata cum invatarea celor mai simple lucruri a fost candva dificila. Si cum fiecare din noi, atunci cand incepem ceva nou, avem stangacia unui copil mic. Nu stim, ne impiedicam, mai cadem, dar important este sa ne ridicam si sa mergem drept.

3. “Ai in tine tot ce iti trebuie pentru a reusi”. Mesajul lui Erickson, ca si exemplul sau personal, este foarte optimist. Ericskon a reinvatat sa mearga uitandu-se la sora sa si amintindu-si cum sa isi utilizeze muschii pentru a sta drept. Avem in propria noastra istorie resursele pentru a rezolva problemele!

Invatare = schimbare

Dupa cum am mai mentionat anterior, invatarea presupune intodeauna schimbare. Iar acest exemplu vorbeste de la sine: cum invat sa merg in picioare, schimband starea de imobilizat in scaunul cu rotile? Sau cum invat sa merg drept pe drumul meu?

Schimbarea se invata

Si daca vrei sa inveti mai multe despre schimbare, te invit pe 27 ianuarie la ora 18:30 la Cafeneaua Cafepedia la cursul deschis Cum faci fata schimbarii?. Gasesti mai multe detalii despre eveniment pe steps4change.ro.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!