Acasa » Cum ma disciplinez mai bine?

Cum ma disciplinez mai bine?

E o intrebare pe care o amica si-a adresat-o. Si-a dat seama ca sunt zile cand isi propune sa faca lucruri, dar nu reuseste sa le faca tot timpul. Asa ca s-a decis sa vada cum se poate disciplina mai bine in aceste directii.

Pentru a scoate in prim-plan doua ingrediente cheie vis-a-vis de disciplina, o sa iau doua exemple.

Unu. Este mult mai greu sa ma disciplinez ca sa pastrez curat in camera daca sunt un artist si pe mine ma inspira tocmai dezordinea. Da, inteleg ca familiei mele ii este greu sa vada si sa accepte dezordinea din camera mea, dar nu e suficient ca sa ma responsabilizeze si deci sa ma motiveze sa imi dezvolt aceasta disciplina de a pastra ordine.

Doi. Este mult mai usor sa ma disciplinez fata de obiectivul de a face lucruri zilnice pentru mine, daca imi dau seama de importanta lor in viata mea. Astfel, ma pot implica intr-un proiect care chiar isi propune sa disciplineze oamenii sa devina proprii lor mentori, cum este Incotro?, tocmai pentru ca stiu de ce imi doresc asta.

Asa ca, atat in cazul ordinii in camera cat si al dezvoltarii personale in viata de zi cu zi, totul porneste de la constientizarea nevoilor pe care noi alegem ca fiind cele importante pentru noi. De aici ne dam seama ce ne motiveaza si ce nu ne motiveaza. Ulterior, dupa ce ne-am dat seama de asta, ne este mai usor sa ne simtim responsabili, intr-un sens bun si natural, fata de aceste lucruri.

Bun, si totusi:

Cum sa ajung la o discplina mai buna?

Pas 1:
Imi fac o lista a lucrurilor unde consider ca nu sunt foarte disciplinat si imi detaliez la fiecare o serie de motive pentru care nu fac acele activitati asa cum mi-am propus sa le fac. Aici e foarte important sa fiu atent la nevoile care pentru mine nu sunt atat de importante.

Poate ele sunt importante pentru alti oameni din viata mea, dar nu neaparat pentru mine; sau au fost importante la un alt moment de timp din trecut. Le voi numi non-nevoi (nevoile lor sau fostele mele nevoi).

Pas 2:
In paralel, pornesc o lista cu lucruri de care ma simt cu adevarat atras acum, lucruri pe care le-as face zi si noapte. De aici, voi detalia o lista cu nevoie pe care le simt cu adevart importante pentru mine acum.

Pas 3:
Ma intreb: satisfacerea in exclusivitate a nevoilor de la pasul 2 ma poate duce la o viata fericita?

Pas 4:
Ma intreb: la care dintre non-nevoi imi dau seama ca nu pot renunta? De ce?

Pas 5:
Elaborez o lista finala cu lucrurile care au ramas ca importante pentru mine, stiind acum de ce ele sunt importante – atat de la pasul 1, cat si de la pasul 2.

Pas 6:
Ma intreb daca aceste lucruri, oricat de diciplinat as fi, pot fi facute in timpul pe care il am la dispozitie. Imi sunt 24 de ore pe zi suficiente pentru a le realiza? Alfel spus, e realist ce mi-am propus?

Pas 7:
Daca da, am lista care trebuie. Daca nu, reiau lista si vad ce pot sa mai scot, pe baza unei prioritizari la nivel de nevoi.

Pas 8:
Actiune.
Agaudam saptamanal: Evaluare. Invatare. Adaptare. Actiune…

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

 1. Toate bune si frumoase cu acesti opt pasi insa lista nu contine (sau am citit eu prea superficial :) ) un punct-cheie in dobandirea autodisciplinei: intrebarea „de ce imi doresc mai multa audisciplina”.

  IMHO orice demers pentru mai multa autodisciplina ar trebui sa inceapa cu cautarea unui raspuns satisfacator la aceasta intrebare. Restul este… doar tehnica.

 2. @ Dorin – buna intrebare. Poate fi un articol in sine. Poate il scrii tu si ne dai aici un link catre el :)

  @ Ioan – mersi fain de feedback!

  @ Marius – inseamna ca tu esti un bun auto-didact :)

 3. Salut!
  Cititi „Eficienta in 7 trepte sau un Abecedar de intelepciune” de Covey. Va poate schimba viata.
  Succces!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!