Cum ne putem controla starile
Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este sa te pui in starea de a le face.
– Constantin Brancusi
Ai avut vreodata sentimentul ca totul merge ca pe roate, ca nu ti se poate intampla nimic rau? Ca poti face ceva spectaculos de care nu te credeai in stare? Probabil ca ai trait si experienta opusa, in care totul mergea pe dos, oricat ai fi incercat.
Care e diferenta? Doar esti aceeasi persoana. Ai aproximativ aceleasi resurse. Atunci de ce uneori dai rezultate jalnice iar alteori faci lucruri extraordinare?
Totul tine de starea neurofiziologica in care te afli.
Exista stari care iti descatuseaza puterea personala (incredere, dragoste, bucurie, etc), dar si stari care o secatuiesc (frica, neliniste, tristete, frustare). Cu totii intram si iesim din stari bune si rele.
Mi s-a intamplat in viata, aflandu-ma intr-o anumita stare, sa spun lucruri pe care sa le regret. Poate vi s-a intamplat si voua. Este bine sa va amintiti aceste momente atunci cand cineva se poarta urat cu voi. Creati astfel o stare de compasiune, nu de furie.
Secretul este foarte simplu: daca reusesti sa-ti schimbi starea, obligatoriu iti schimbi si comportamentul.
V-ati intrebat vreodata cum reusesc marii sportivi sa fie in forma maxima exact inaintea unei competitii? Ei bine, sportivii cunosc secretul. Ei reusesc sa se pastreze intr-o stare de maxima productivitate pana cand ajung la reusita.
Ce sunt aceste stari si cum functioneaza?
O stare poate fi definita ca fiind totalitatea proceselor neurologice care se petrec in noi, deci totalitatea experientelor la un moment dat. Majoritatea acestor stari se petrec fara niciun control constient din partea noastra. Vedem ceva si reactionam la acel ceva intrand intr-o stare anume.
Deosebirea dintre cei care nu reusesc sa-si atinga scopurile in viata si cei care reusesc reprezinta deosebirea dintre cei care nu pot sa se transpuna intr-o stare care sa le sprijine scopurile si cei care se transpun din plin intr-o stare care ii sprijina in realizarile lor.
Pentru a obtine tot ca va doriti, cheia este de fapt abilitatea de a sti sa-ti stapanesti si sa-ti conduci starile.
Prima conditie ca sa-ti orientezi starea si sa obtii rezultatele pe care le doresti in viata este sa inveti sa-ti dirijezi efectiv creierul. Pentru asta trebuie sa intelegem cum functioneaza el.
Mai intai avem nevoie sa stim ce anume genereaza o stare.
Exista 2 componente principale ale starii:
- Reprezentarile interioare. Inseamna ce si cum va imaginati lucrurile precum si ce si cum vi le comunicati voua insiva in legatura cu o anumita situatie cu care va confruntati. (ex: Cum va purtati cu sotul / sotia daca intarzie nejustificat acasa? Daca va imaginati ca a intampinat o problema il/o veti primi cu o stare de ingrijorare. Daca va imaginati ca a intarziat din cauza unei intalniri clandestine il/o veti intampina cu o stare de furie.)
- Fiziologia noastra si folosirea ei. Este legata de tensiunea musculara, ce anume mancam, felul cum respiram, postura noastra, nivelul general al functionarii biochimice, toate acestea au un impact urias asupra starii noastre.(ex: Daca sunteti extrem de incordati din cauza oboselii sau daca va doare ceva ori aveti glicemia scazuta veti avea tendinta sa va reprezentati lucrurile amplificand sentimentele negative.)
Acesti doi factori – reprezentarile interioare si fiziologia – interactioneaza in mod constant pentru a crea starea in care ne aflam. Ele sunt strans legate, astfel incat orice ar afecta-o pe una o va afecta automat si pe cealalta. Comportamentul nostru este rezultatul starii in care ne aflam, iar starea este rezultatul reprezentarilor noastre interioare si ale fiziologiei noastre.
Daca nu ne dirijam constient mintea si starile, s-ar putea ca mediul inconjurator sa ne provoace niste stari nedorite. Si atunci rezultatele pot fi dezastroase.
Daca preluam controlul asupra comunicarii cu noi insine si dam semnale vizuale, auditive si tactile legate de ceea ce ne dorim, putem obtine rezultate pozitive remarcabile, chiar in situatii nefavorabile. Cei care reusesc in tot ceea ce fac sunt cei care pot reprezenta experientele din viata intr-un mod in care semnaleaza succesul asupra sistemului nervos, in ciuda stimulilor externi. Se pastreaza pe ei intr-o stare de maxima productivitate, astfel incat pot continua sa intreprinda actiuni pana cand ajung la reusita.
Cai prin care poti sa-ti schimbi starea
Pentru a reusi sa te transpui in alta stare sunt 2 variante: prin detasare si „rupere de ritm”. Iata cateva modalitati prin care puteti interveni aproape la comanda cand simtiti ca starea va poate afecta performanta:
- Folosirea amintirilor placute (in viata fiecaruia din noi exista intamplari pe care nu le putem uita niciodata. Retraieste din plin un astfel de eveniment pana ce te incarci cu optimism si energie).
- Foloseste-ti imaginatia (daca iti creezi in minte o imagine limpede a rezultatului pe care vrei sa-l obtii, atunci vei intra in tipul de stare care te va sprijini sa obtii rezultatele pe care le doresti).
- Schimba mediul (petrece putin timp intr-un ambient placut care te binedispune, asculta o melodie care-ti place).
- Schimba-ti fizionomia (fa cateva exercitii de respiratie, imbraca hainele tale preferate, schimba-ti postura, rasfata-te cu o gustare delicioasa).
- Retraieste acea stare intrand in pielea altei persoane (intra in aceeasi stare din prisma unei alte persoane, de preferinta una foarte apropiata. Cu siguranta vei reactiona diferit).
Esentialul care trebuie retinut din acest material este ca starea voastra are o putere uriasa si voi sunteti aceia care o puteti controla. Nu trebuie sa va lasati la mila oricarei solutii care va iese in cale. Daca vreti sa atingeti desavarsirea reprezentati-va lucrurile intr-o maniera productiva. Nu exista putere mai mare decat aceea care ti-o da o stare productiva.