Acasa » Cum sa-ti transformi emotiile in prieteni

Cum sa-ti transformi emotiile in prieteni

Participand la un eveniment Empower Live! in Bucuresti cu Alina Roman dedicat emotiilor, avand ca tema „Cum sa-ti transformi emotiile in prieteni”, am redescoperit cateva lucruri pe care as vrea sa vi le transmit si voua.

8 idei simple si usor de aplicat

1. Trebuie sa ne facem timp pentru activitatile care ne fac placere si care ne declanseaza emotii pozitive, indiferent cat de „putin timp avem”.

2. Este necesar sa trecem pe hartie toate activitatile care ne fac placere si sa ne dedicam timpul si energia noastra pentru a concretiza macar cateva activitati, asa cum sugereaza si Oana Pelea in ultima sa carte, „Jurnal”. Acest lucru ne aduce, printre altele, claritate.

3. Cu totii avem puncte tari care sunt „cartea noastra de vizita”. Este necesar sa le descoperim si sa fim constienti de ele.

4. Cei mai multi dintre noi percepem exprimarea emotiilor ca pe o slabiciune, dar acestea ne pot ajuta indiferent de natura lor, oferindu-ne incredere in noi si o mai buna intelegere a propriei fiinte.

5. Intelegerea emotiilor ne ajuta sa ne construim relatii de calitate.

6. „Creierul emotional” are memorie (chiar foarte buna) si inregistreaza toate emotiile pe care le-am trait in diverse momente din viata dar pe care nu le-am lasat sa fie exprimate. Acestea pot izbucni in momente foarte nepotrivite. Este necesar sa stam fata in fata cu acele emotii.

7. Furia este o reactie secundara data de emotiile refulate, fiind benefica in momentul in care declanseaza forta necesara pentru a ne apara de pericole ce ne pun viata in pericol, sau cand avem nevoie de un imbold suplimentar pentru a demara activitati constructive.

8. UNICITATEA fiecarei persoane tine valorile pe care fiecare la are si le exprima in viata sa: onestitate, integritatate, respect, studii, bogatie materiala, fericire, familie sau orice altceva. Ce va face pe voi unici? Care sunt lucrurile pe care voi le valorizati?

Putem schimba paradigma. Si rolurile.

Vorbindu-ne despre cartile „Omul in cautarea sensului vietii” (Victor Frankl) si „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” (Stephen R. Covey), am inteles ca putem schimba rolurile: de la victima altora la propiul stapan prin gestionarea si modificarea comportamentelor derivate din anumite emotii. Poate cel mai important lucru in viata sunt relatiile pe care le construiesti. Este important sa pleci in viata cu „gandul la final” (asa cum spune Covey).

Relatiile

Sa intelegi felul in care vrei sa se raporteze la tine oamenii cu care ai interactionat. Sa stii au fost principalele emotii exprimate in relatiile personale, profesionale, sociale si cum au contribuit ele in a crea legaturi puternice, armonioase, parteneriate pe termen lung. Oamenii prezenti in viata noastra sunt pentru a ne completa sau pentru a suplini acele puncte tari pe care noi nu le avem sau pe care nu le-am descoperit inca.

Iar una din cheile relationarii este Ascultarea Empatica: este cea mai rapida forma de comunicare si una din ingedientele de baza pentru dezvoltarea inteligentei emotionale. Ea are ca punct de plecare dorinta de a asculta si un alt punct de vedere diferit de al nostru. Asadar, ascultati cu adevarat (si simtiti, empatizati), nu doar auziti ce spune celalalt.

Alina Roman m-a ajutat sa-mi redescopar emotiile, punctele tari si valorile. Cel mai important lucru pe care l-am invatat este Ascultarea Empatica si pentru acestea ii MULTUMESC.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Sunt mult mai multe idei, decat cele 8 prezentate, dar unele persoane din lipsa de timp uita ca mai exista si viata si familie, pe langa job…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!