Acasa » Dinamica relatiilor interpersonale

Dinamica relatiilor interpersonale

Cum se construieste o relatie interpersonala? Care sunt etapele acestui proces?

Borna zero: Zambeste, saluta si prezinta-te primul!

Cand doresti sa intri in comunicare cu o persoana necunoscuta, nu este nevoie sa astepti sa te prezinte cineva. Poti sa te indrepti catre persoana respectiva cu zambetul pe buze si, privind-o in ochi, o saluti si te prezinti: „Buna ziua. Numele meu este […] Ma bucur sa va cunosc.”

Contactul

Prima impresie conteaza, de aceea prima intalnire cu o persoana este foarte importanta pentru decizia de a continua comunicarea. In aceasta etapa, aspectul fizic si comportamentul nonverbal conteaza mai mult decat cuvintele. Dincolo de cuvinte, expresia fetei, caldura sau raceala cu care sunteti intampinati, influenteaza dorinta de a reintalni acea persoana sau de a o evita pe viitor.

Relatia de prietenie

In aceasta etapa doriti sa aflati mai multe informatii legate de aceasta persoana pentru a o cunoaste mai bine: profesie, pasiuni, situatie familiala etc. Deveniti cunostinte si chiar se poate inchega o relatie de prietenie pe termen lung.

Relatia de dragoste

Este etapa in care doriti sa treceti la un stadiu superior, sa consolidati relatia de prietenie pentru a evolua spre o relatie apropiata, in care se dezvaluie secrete, se impartasesc sentimente de dragoste, exista dorinta de angajament pe termen lung si de responsabilizare pentru partener. Dinamica iubirii difera de la o relatie la alta, de aceea intimitatea poate fi cunoscuta doar cu una sau numai cateva persoane de-a lungul intregii vieti.

Relatia de dragoste poate deveni relatie de cuplu pe viata sau pe termen limitat in functie de intensitatea sentimentelor.

Distantarea

Frustrari, critici, devalorizari, culpabilizari, conflicte nerezolvate, resentimente neexprimate si acumulate in timp rabufnesc in aceasta etapa, conducand la deteriorarea relatiei. Putine sunt situatiile in care cei doi parteneri pot discuta deschis despre nevoile si sentimentele lor si decid de comun acord sa-si reevalueze si recadreze relatia, continuand sa se respecte reciproc si chiar sa ramana prieteni.

Ruperea legaturii

Este etapa finala in care legatura se rupe, deoarece unul dintre parteneri nu mai poate suporta sa ramana in relatie. In cazul legaturilor oficializate prin casatorie, destramarea relatiei atrage dupa sine si probleme de natura juridica: divort, partajul bunurilor si al copiilor etc.

Implicatiile pe termen lung difera de la o relatie la alta. Pentru unele persoane, divortul inseamna eliberare si relaxare psihica, posibilitatea de a-si reface viata. Exista insa foarte multe cazuri in care unul dintre parteneri ramane atasat de trecut, regreta ruperea legaturii si intretine suferinta, deoarece nu reuseste sa invete ceva din experienta prin care a trecut si sa-i dea un sens.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!