Acasa » Directivele „tovarasului” la moda in America

Directivele „tovarasului” la moda in America

Intr-un articol anterior despre pretul petrolului si al alimentelor semnalam o problema tot mai stringenta pentru populatia lumii: cresterea alarmanta a pretului alimentelor.

Inclusiv economia americana este lovita de aceasta tendinta. O cifra medie a cheltuielilor pentru mancare pentru o familie de patru persoane in SUA se ridica la 700 US$, conform unui studiu al Departamentului Muncii. In aceste conditii, stimulate si de preturile tot mai mari ale combustibilului, apare o noua tendinta: cultivarea de legume si fructe in front yard (curtea din fata a americanilor).

Nu am putut sa imi abtin un zambet. Pe vremea impuscatului tovaras, politrucii au sugerat ca cetateanul comunist sa foloseasca la maxim pamantul disponibil dintre blocuri. Oamenii au fost „stimulati” sa planteze rosii, ardei si ceapa in fiecare zona de teren disponibila. Unii s-au conformat, altii s-au fofilat.

Revenind la oile… americane si prezentand fenomenul din perspectiva „istorica”, trebuie amintit curentul de sustainable living promovat de ecologisti. Acestia recomanda, intre altele, producerea de resurse alimentare la nivel local pentru a reduce poluarea cauzata de transporturi si de a „reda agriculturii” parte din terenurile din zonele urbane (curtile proprietatilor individuale).

Permacultura

S-a mers mai departe. S-a vehiculat ideea de permacultura, ce vorbeste de asigurarea nevoilor alimentare pentru o familie prin cultivarea unei suprafete de teren.

Americanii sunt sensibili la constrangerile economice. Ca fiecare dintre noi. S-au apucat voios sa-si transforme gazoanele si sa-si cultive legume si pomi fructiferi.

Nu este lucratura de ecologisti. Anul acesta, vanzatorii de rasaduri de legume au inregistrat o crestere fara precedent, de 43%, a vanzarilor in zona Portland. Este un trend tot mai puternic. Mai ales in California, unde climatul permite doua-trei recolte pe an, acest hobby prinde teren.

Avantaje:

  1. faci miscare in aer liber;
  2. este relaxant sa muncesti in gradina, dar pentru asta trebuie sa-ti gasesti un ritm propriu de lucru;
  3. iti reduci cheltuielile cu mancarea.

Dezavantaje:

  1. iti consuma timp (cam o ora pe zi – nu toata lumea are timp pentru asa ceva);
  2. nu toata lumea poate sa faca acest gen de efort fizic.

Ma indoiesc sa vedem (prea curand) acest gen de activitate in Romania (familii sa transforme gazonul in gradina de zarzavaturi).

Noi suntem prea atenti la ce spun vecinii (uite la aia, in loc sa puna gazon si flori, s-au apucat de gradinarit… zgarcitii!). Daca stau bine si ma gandesc, traditional, romanul creste legume in loc de gazon. As zice ca americanii ne ajung din urma! :)

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Super – interesant ! Nea Nicu era un ‘pionier’ in gandire…

    Noi nu ne uitam ce pun vecinii – noi omoram capra vecinului (probabil pt. ca ne manca noua gazonul….)

  2. Apropo de cultivarea spatiului dn fata casei. In com Lipanesti – Prahova, pe timpuri, oamenii au fost obligati de primarie sa cultive pamantul din fata portii. Au marait ei ce au marait dar s-au conformat, de nevoie. Si au descoperit cu uimire ca era destul de profitabil. Obiceiul s-a pierdut insa imediat dupa ce a venit democratia. Un alt exemplu. Era jale de cel ce taia un lemn dintr-o parcela din padure nedestinata taierii. Iar regula de baza era ca acolu unde se taie sa fie imediat replantat respectivul teren. A venit democratia, oamenii au taiat tot. Casele au luat-o la vale dar ei taie inainte. De, e democratie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!