Acasa » Elogiul simplitatii (III)

Elogiul simplitatii (III)

Manifest pentru o viata simpla!

Asa cum precizam in articolele anterioare (1 si 2), nu cred ca exista un mod unic de a simplifica viata.

Dar ce ar putea fi comun este o intrebare cheie, care poate fi “sita” prin care sa iti cerni proiectele prea aglomerate: Ce este cu adevarat important pentru mine?

Astfel, iti propun sa alcatuiesi o lista cu toate angajamentele, proiectele, sarcinile, activitatile tale.

Iata cateva exemple des intalnite:

  • familie: activitati derivate din rolul de partener, parinte, copil; insotirea copiilor la gradinita, vizita la parinti in fiecare duminica sau sprijn pentru bunici la redecorarea casei;
  • profesie: activitatile de la “serviciu” (daca esti angajat), alte proiecte profesionale, participarea in asociatii profesionale;
  • casa: ingrijirea casei, cumparaturi, plata facturi;
  • prieteni: zile de nastere, vacante petrecute impreuna, proiecte comune;
  • spirituale: a merge la biserica duminica dimineata, a merge la un centru de meditatie saptamanal, a participa la cursuri de dezoltare personala;
  • hobby: tenis de 2 ori pe saptamana, a participa lunar la expeditii speologice sau a merge saptamanal la cursuri de dans;
  • sociale: comunitati din care faci parte, inclusiv comunitati online, activitati de networking, voluntariat.

Evalueaza fiecare activitate in parte

Analizeaza beneficiile dar si eventualele aspecte negative: de exemplu, a accepta un proiect suplimentar la serviciu iti poate aduce mai multe cunostinte si mai multa recunoastere din partea managerului, dar iti va afecta timpul petrecut cu familia.

Opreste-te si adreseaza-ti urmatoarele intrebari: DE CE fac acest lucru? Cum ma ajuta acest angajament in viata mea? Cat de important este pentru mine?

“Vreau” sa il fac sau “trebuie” sa il fac? Ce imi ofera? Vreau sa renunt la el? Pot sa renunt la el acum? Este neaparat necesar sa fac eu acest lucru sau il poate face altcineva?

De exemplu: stii ca joci tenis pentru a avea grija de sanatate si a socializa cu prietenii. Dar ma intreb daca stii de ce in continuare accepti proiecte profesionale care nu iti aduc valoare sau mergi la reuniuni sociale care nu te mai reprezinta. Sau daca este neaparat necesar sa repari singur(a) instalatia sanitara sau ai putea plati un specialist sa faca acest lucru.

Aceste intrebari nu sunt usoare. Ele te provoaca si iti pot pune sub semnul intrebarii rutine pe care le-ai consolidat in perioade mari de timp. Ia-ti timp si fii sincer. Aceasta constientizare te poate ajuta apoi sa pui in aplicare tot ce ai invatat in teoriile de managementul timpului sau managementul stresului.

Din lista ta, care presupun ca este destul de lunga, alege un singur lucru la care poti sa renunti, cel care reflecta cel mai putin valorile tale. Renunta la cel macar pentru 21 de zile (perioada necesara formarii unui obicei) si observa ce schimbari se produc in viata ta… Poti relua acest exercitiu, ori de cate ori simti ca ti se aglomereaza viata.

In mod aparent paradoxal, a ne simplifica viata favorizeaza abundenta. A avea o viata simpla “creeaza spatiu” pentru oameni, proiecte si idei noi. Astfel, nu putem atrage lucruri in viata decat atunci cand viata noastra este suficient de simpla. Pentru ca, avand o viata aglomerata, nu am gasi timp si atentie pentru nou si l-am sufoca…

Calea regala de a ne simplifica viata este sa ne respectam valorile personale. Si asa vom trai o viata care prin toate activitatile sale reflecta ce este profund si adevarat in noi.

Daca vrei sa afli mai multe despre valorile tale personale, te invit marti, 27 octombrie, ora 18:30 la seminarul “Valorile personale – busola vietii TALE”. Mai multe detalii despre acest seminar gasesti aici.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!