Acasa » Femeile preocupate de sănătate mai mult decât bărbații

Femeile preocupate de sănătate mai mult decât bărbații

Femeile sunt preocupate de sănătate mai mult decât bărbații.

Un studiu realizat de Spire Bristol Hospital din Marea Britanie, pe 2.000 de persoane, arată că 36 de ani, în medie, este vârsta la care mulţi oameni se trezesc la realitate şi devin mai conştienţi de implicaţiile stilului de viaţă asupra sănătăţii. Peste o treime dintre cei care au participat la studiu au afirmat că au avut parte de un moment de şoc în urma căruia li s-a schimbat modul de a gândi. În general, era vorba despre o îmbolnăvire gravă, de decesul unui membru al familiei, un avertisment din partea medicilor, de comentarii negative din partea prietenilor sau de vederea unei fotografii care-i înfăţişa de o manieră deloc atrăgătoare. Cercetătorii au observat că odată ce încep să conştientizeze problemele legate de sănătate, mulţi oameni iau măsuri pozitive, precum monitorizarea şi îmbunătăţirea alimentaţiei şi reducerea consumului de alcool.

Femeile – mai preocupate de sănătate decât bărbații.
În comparaţie cu bărbaţii, femeile sunt mult mai preocupate de siluetă şi de controlul greutăţii, lucru care nu le aduce decât beneficii, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. De asemenea, studiile Fundaţiei Consiliului Internaţional pentru Informaţii Alimentare a evidenţiat că femeile mănâncă mai sănătos decât partenerii lor. 80% din femei preferă legumele.

Carnea, în special cea de vită şi de porc, este preferata bărbaţilor, în timp ce femeile sunt mari consumatoare de legume, fructe şi iaurt. Şi românii au asemenea deprinderi alimentare. Astfel, conform rezultatelor  Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate iniţiat de Ministerul Sănătăţii Publice, 34% din bărbaţi au declarat că mănâncă zilnic carne grasă şi doar 23% din femei au aceeaşi preferinţă culinară. În ceea ce priveşte legumele şi fructele, ele sunt preferate de 80% din femei şi de 76% din bărbaţii. Acelaşi program arată că 30% din bărbaţi consumă zilnic alcool şi doar 6% din femei.

Este dovedit medical că femeile sunt şi mai longevive decât bărbaţii. În ţările dezvoltate, femeile trăiesc cu 5 până la 10 ani mai mult decât partenerii lor. Una dintre posibilele explicaţii ale acestui lucru este faptul că femeile mănâncă mai puţin, iar în organismul lor se produc mai puţini radicali liberi. Mai multe studii arată că regimul cu aport caloric scăzut creşte speranţa de viaţă. În schimb, obiceiul de a fuma şi de a consuma hrană bogată în colesterol îi expune pe bărbaţi bolilor cardiovasculare. Femeile fac această boală mult mai târziu, în jurul vârstei de 70 de ani.

Sunt însă și persoane, deopotrivă femei și bărbați care nu se pot concentra pe lucrurile cu adevărat importante, cum ar fi sănătatea lor și a celor din jur, deoarece se confruntă cu o criză a vârstei. Această „criză” este întâlnită în vârsta de mijloc. Deși toate anotimpurile vie­ții au încercări, acestea sunt prezente în număr mai mare când o­mul traversează anotimpul vie­ții sa­le active. Deși sunt puține studii actu­a­le pe această temă, cele care există sugerează ca doar un procent sub 25% din populație traversează ceva similar acestei „crize” și doar sub 10% o experimentează cu dramatism și o consideră a fi legată de vâr­­­s­tă. Când e prezentă o criză a vârstei mijlocii, aceasta îi afectează în general pe oamenii educați, cu venituri medii sau peste medie și vârste cuprinse între 25 si 55 ani. Poate dura de la câteva luni, la 10-12 ani. Sunt mai expuse persoanele care se identifică excesiv cu profesia, traversează situații solicitante sau au insatisfacții repetate.Femeile preocupate de sănătate

Este aceasta criză diferită pentru bărbați și femei?

Da și nu. Desi avem un fond co­mun, există diferențe fiziologice, psihologice și socio-culturale notabile între sexe în felul în care este traversată aceasta etapă. Așadar, este firesc să avem diferențe în stilurile noastre de a trăi crizele și dificultățile. Însă diferențele sunt mai degrabă de formă sau de manifes­tare decât de fond. O diferență importantă este aceea că la barbați ele se pot intinde pe o perioadă mai lungă, de trei, până la zece ani, de­cât la femei, unde criza poate dura de la doi la cinci ani. Asta ar sugera ca femeile care trec prin criza se mobilizeaza mai bine decat barbatii, ca să-i facă față.

Totuși care sunt diferențele dintre femei și bărbați când vine vorba de procesul de îmbătrânire?
Multe femei cred despre bărbați că arată mai bine după 30 de ani, la fel cum mulți bărbați spun că o femeie dupa 30 de ani începe să se treacă. Se pare însă că în unele părți ale lumii, acest stereotip începe încet, încet să dispară. Un studiu făcut de cei de la YSL pe 1000 de bărbați și 1000 de femei, de exemplu, a scos la iveală faptul că două treimi dintre femei consideră că îmbătrânesc mai frumos decât partenerul lor și 59% dintre bărbați s-au declarat de aceeași părere. Femeile consideră că încep să arate bătrâne în jurul vârstei de 46 de ani, in timp ce barbatii spun ca semnele batranetii incep sa se vada la ei incepand cu varsta de 44 de ani.

Pe de alta parte, intr-un studiu realizat in America de catre Allure, se arata ca barbatii sunt considerati batrani cu 5 ani mai tarziu decat femeile si ca momentul maxim de atractivitate al femeilor este in jurul varstei de 30 de ani, in timp ce al barbatilor este in jurul varstei de 34 de ani.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!