Acasa » Finantele personale si afacerea proprie

Finantele personale si afacerea proprie

In finalul articolului veti primi si o surpriza. Cartea „Iesi din labirint” a lui Luca la un pret redus cu 16%! Cititi articolul si la final veti gasi surpriza. :)

Cand unul din cititorii Milionarului Mioritic m-a provocat sa vorbesc despre legatura dintre finantele personale si afacerea proprie, la prima vedere am crezut ca legatura este relativ firava. Evident, atat finantele personale cat si afacerea proprie sunt subiecte legate puternic de bani si de supravietuirea financiara, iar afacerea proprie, teoretic, este doar o activitate care produce o sursa de venit pentru finantele personale. Cam atat, mi-am zis.

Privind cu atentie, mi-am dat seama ca exista o sumedenie de legaturi intre ele, care duc la comportamente financiare pe care le intalnesti repetitiv, la cei din jurul tau.

Cine e prima?

Intrebarea este una de tip „capcana”. Teoretic vorbind, finantele personale ar trebui sa existe, in viata ta, inainte de aparitia afacerii personale. Te-ai intalnit cu banii si a trebuit sa-i gestionezi inca din copilarie, deci e clar „cine e prima”. Dar lucrurile nu sunt chiar asa de simple.

Majoritatea oamenilor lucreaza cu bani dar n-au habar de finantele personale. Ei castiga si cheltuiesc bani „instinctiv”, in functie de nevoile imediate, fara un plan de actiune. Romanul are o vorba despre bani: „cum vin asa se si duc”. Lucru normal daca nu ai o abordare structurata (organizata) a finantelor personale.

Finantele personale inseamna:

  • cunoasterea clara a surselor de venit;
  • cunoasterea cheltuielilor;
  • urmarirea periodica a veniturilor si cheltuielilor;
  • realizarea unui buget;
  • economisirea;
  • investitiile;
  • un plan pentru batranete.

Daca nu ai bifat cel putin primele trei puncte din lista de mai sus, inseamna ca tratezi banii „dupa ureche” si nu stii ce inseamna finantele personale. Esti la fel ca majoritatea oamenilor.

Acum vine partea interesanta: cei mai multi romani se apuca de afaceri fara sa isi organizeze/urmareasca finantele personale! Nu au niciun fel de plan si au tendinta sa gestioneze finantele afacerii la fel cum fac cu finantele personale: „instinctiv”, „dupa ureche”. Acesta este unul din adevarurile despre care nu vorbeste mai nimeni si care sta la baza esecului in afaceri a majoritatii romanilor.

Pai cum ai vrea sa tii in frau o afacere daca tu nu ai obisnuinta sa-ti gestionezi banii proprii si personali?

Intrepatrunderi si aspecte pozitive

Afacerea personala nu este doar o sursa de venit pentru finantele tale personale. Ea poate sa furnizeze o serie de solutii/metode de economisire pentru finantele personale. Romanul foloseste „la greu” aceasta intrepatrundere atunci cand:

  • telefonul de firma este folosit in interes personal;
  • la fel ca telefonul, orice obiect de inventar, de la computer la automobilul firmei, se foloseste in interes personal;
  • serviciile sau produsele realizate de firma nu mai trebuie achizitionate pentru interes personal, pentru ca sunt disponibile „per se”.

Toate aceste elemente (si multe altele similare, din aceeasi categorie) duc la economii importante in finantele personale. De obicei aceste economii nu sunt prinse in bugetul familiei/bugetul personal, dar „se simt la buzunar”, pentru ca orice ban economisit inseamna un ban in plus.

Aspecte negative

Cel mai dezastruos aspect negativ al prezentei unei afaceri personale, pentru finantele personale, este faptul ca afacerea personala este, de cele mai multe ori, singura sursa de venit a persoanei/familiei in cauza. A te baza pe o singura sursa de venit este similar cu a trece o prapastie, pe o franghie, fara coarda de asigurare. Acest lucru este cu atat mai grav in zilele noastre, cand suntem in plina criza economica.

Concluzie

Dupa cum ai observat, exista o stransa relatie intre finantele personale si afacerea personala. Ele trec dincolo de simplele legaturi financiare, intr-o asemenea masura incat finantele personale ajung sa depinda de afacere (in cele mai multe cazuri) si sa fie sufocate (sau, din contra, sustinute puternic) de afacerea personala.

Important de subliniat este necesitatea de a-ti pune in ordine finantele personale, de a fi as in acest domeniu, inainte de a deschide o afacere personala. Altfel ai mari sanse sa esuezi…

Iesi din labirint: cum influenteaza trasaturile tale psihologice felul in care faci si cheltuiesti banii?

Am promis o surpriza: Luca ofera pentru publicul Empower prima sa carte, „Iesi din labirint”, la un pret special redus cu 16%. Poti primi cartea la pretul de 47 RON (toate taxele incluse).

Iesi din labirint

“Iesi din labirint” este o carte care trateaza un subiect de care toata lumea este interesata: cum se fac banii. S-au scris biblioteci intregi, dar foarte putini autori romani s-au aplecat asupra lui. Luca este primul care o face temeinic, dintr-o perspectiva inedita: cea a experientei proprii, in Romania.

Ce mai astepti? Citeste detalii complete despre carte si comanda copia ta. :)

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Multumesc pentru articol Luca!
    Ma regasesc in tot ce ai scris, acestea sunt intr-adevar avatarurile unei persoane care incepe sa lucreze pe cont propriu. Si e nevoie de un echilibru foarte bun intre pasiunea pentru ceea ce faci si „grija” pentru profitabilitate, si mai ales pentru „sustinerea” financiara pe termen mai lung.
    As mai adauga provocarile fiscalitatii din Romania, vezi impozitarea PFA, ceea ce face planificarea financiara uneori si mai dificila…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!