Acasa » Gradele din termometru si apa din organism

Gradele din termometru si apa din organism

E vara si toti suferim din pricina caldurilor insuportabile. Exceptand zilele de vacanta, cand ridicam in slavi canicula si ne lafaim la soare, in restul timpului de agitatie profesionala blamam, ne plangem si… transpiram.

Apa

Ca suntem constituiti preponderent din apa ne-au invatat la scoala intr-a patra. Dar principiile de mentinere a homeostaziei nu sunt incluse in manualele scolare, din pacate.

Organismul uman are nevoie de o anumita cantitate de apa zilnic. Si nu confundati cu „lichide”, aceasta este o scuza jalnica pentru a justifica un consum mare de alte bauturi, mai mult nocive decat sanatoase.

In aceasta categorie intra: ciorbe, supe, lapte, bauturi carbogazoase si sucurile 100% naturale. Pentru metabolizarea acestora, organismul are nevoie de apa. Orice proces chimic la nivel celular are loc in mediu apos. De aceea este important sa bem apa.

Apa minerala vs Apa plata

Apa imbuteliata si pusa in comert sub diverse etichete cu nume de izvoare naturale e o iluzie vanduta consumatorilor de sanatate. Mai stiti vechiul sifon, dupa care se statea la coada pe vremuri? Acum l-au imbracat in strai de neomodernism.

Apa minerala aduce un anumit aport de minerale, dar nesemnificativ. Totodata, poate avea efecte iritative pe tractul digestiv. A se evita consumul ei in cazul durerilor de gat.

Studii pe diferitele marci de apa din comert, dar si pe apa de la robinet, au aratat rezultate inspaimantatoare in anumite zone geografice ale tarii. De aceea, medicii pediatri recomanda prepararea hranei copiilor cu o apa pura din punct de vedere microbiologic.

Cautati inscriptia „apa plata microbiologic pura” pe eticheta si consumati cu incredere. O apa recomandata nu contine microorganisme, metale grele si e cat mai putin supusa tratamentelor industriale.

Pregatirea diferitelor bauturi – cafea, ceai – nu ar trebui facuta cu apa de la robinet. Ganditi-va numai la vechimea tevilor prin care curge apa, la provenienta ei nici nu ajungem cu imaginatia.

Am 1,65 si 60 kg. Cata apa ar trebui sa beau?

Recomandarile generale se situeaza la 1,5 – 2 litri pe zi, dar sunt strict orientative. In realitate, necesitatile difera spectaculos. Organismul pierde apa, in principal, prin transpiratie si urina.

Evident, vara se transpira mai mult. Nu uitati, sa transpiram e sanatos!!! Si nu incercati sa blocati canalele de secretie a glandelor sudoripare cu tot felul de produse cosmetice. Prin transpiratie, corpul realizeaza eliminarea toxinelor si reglarea temperaturii. Transpiratia determina o racire prin evaporare de la suprafata pielii. E foarte gresit sa ne opunem acestor mecanisme! Amintiti-va cum ne infofolea mama cand aveam febra si stateam la transpirat. Probabil ca stia ea ceva…

In ceea priveste aportul de apa, el este specific fiecarui individ. Important este ca pe timp de vara cantitatea de apa consumata sa fie crescuta. Oricum, organismul nostru e atat de destept incat atunci cand are nevoie de ceva, semnaleaza. In cazul acesta, prin senzatia de sete.

Dar vara e indicat a preveni setea, pentru a nu ajunge in pragul deshidratarii. Iar pentru o absorbtie eficienta, incercati sa beti cantitati mici si dese de apa. O cantitate mare, bauta pe nerasuflate va fi eliminata in proportie foarte mare prin urina.

Ce doriti, un ceai fierbinte sau o inghetata racoritoare?!

In caldura verii, oamenii obisnuiesc sa se racoreasca mai degraba cu o inghetata sau o cola rece decat cu un ceai fierbinte. Foarte gresit!

Explicatia este una stiintifica: lichidul fierbinte determina dilatarea vaselor sanguine. Acestea isi maresc suprafata, iar caldura pe care o pierd este degajata de pe o portiune mai extinsa. Asadar, rezultatul e racoritor!

Aerul conditionat

E un „must” al vremurilor noastre. Dar dincolo de beneficiile aduse de acesta, trebuie sa ii cunoastem si dezavantajele:

  • schimbarile bruste de temperatura (din casa in masina, din masina la birou);
  • recircularea aerului unei incaperi.

(In salile de operatie si ATI sunt interzise instalatiile de aer conditionat, fiindca reprezinta un mediu favorabil de transmitere microbiana.)

Ideea este ca ne putem feri de sursa aerului conditionat, putem bea ceva mai multa apa si arunca la gunoi deodorantele care inhiba transpiratia. Pana la urma, nici nu este foarte complicat sa facem lucrurile corect. Fiindca de multe ori, corect inseamna natural!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

7 răspunsuri

  1. Miruna, oare de ce antrenorii le spun sportivilor: „incalzirea dinaintea antrenamentului sau meciului dureaza 15-20 minute; si trebuie sa transpirati serios ca sa puteti spune ca v-ati incalzit”? :)

    Mereu m-am intrebat. Totusi, organismul nu acumuleaza mai multa oboseala astfel?

  2. @Ovidiu: orice contractie a muschilor presupune generare de caldura, la propriu. cu cat miscarea e mai intensa, muschiul mai solicitat, caldura generata e mai mare. iar transpiratia este o metoda a organismului de racorire. de aceea, transpiratia abundenta e semn al unei incalziri corespunzatoare unui efort fizic ce urmeaza a fi solicitant.
    e ca atunci cand urci pana la etajul 5 si ajungi sus ud leoarca si rosu’n obrajori. suna cunoscut? better not ;)

    @ andrei: bine v-am gasit! :D

  3. Salut
    As vrea sa iti pun doua intrebari care sunt putin pe langa subiect :)

    1. Cand spui „Apa imbuteliata” la ce te referi exact? La toate marcile care comercializeaza apa gen Dorna, Borsec etc?

    2. (asta e putin mai delicata) Tu nu folosesti deodorante/antiperspirante? Probabil nu as fi pus intrebarea asta daca nu vedeam ca esti fata

    Oricum, bine scris articolul. Mi-a facut placere sa-l citesc.

  4. eu stiam ca e ok sa bei apa de la robinet fiarta si racita, se distrug microorganismele se evapora clorul se decanteaza metalele grele… :) defapt daca incep sa vorbesc asa nu mi se mai pare ok :)

    cred ca e bine sa avem grija la apa pe care o bem sau la mancare, sa fie cat mai naturale, pure, insa daca vorbim in termenii de mai sus, s-ar putea sa nu ne mai atingem de prea multe si ar fi pacat.

    mie mi s-a facut pofta de o oaie facuta la groapa de pamant, in jar, cu cartofi copti si de apa de izvor :)

  5. @dan:
    1. apa imbuteliata e si atunci cand o iei pe aia de la robinet, o torni intr-un recipient de plastic si primesti bani din chestia asta. apa imbuteliata e dorna, borsec, evian, vitel, zizin -care costa 3ron 5l . sper ca te-am lamurit.

    2. „sunt urat, nimeni nu ma vrea!” stii…era o melodie :)) deci, la ce bun sa mirosi frumos ori sa fii curat, daca tot nu-ti foloseste la nimic… glumesc. bineinteles ca folosesc deodorant (nu !antiperspirant, dupa cum spuneam). am incercat mai multe si am ramas fidela nu celui cu cea mai frumoasa eticheta, ci celui pe care il tolerez cel mai bine. si asa, intre 4 ochi si 2 monitoare, iti spun ca la dusul de seara mai „uit” sa dau cu deo, dar la cel de dimineata niciodata :(

    si inca ceva, stii vorba aia… sa nu faci ce face popa, ci ce zice el ;)

    @gia: mda, intr-adevar. pana si aerul pe care-l respiram e poluat. deci, ce facem?
    eu cred ca tocmai de aceea e important sa cunoastem cat mai multe despre alegerile pe care le putem face. asa nu mai avem nici o scuza in a nu actiona corect. sau in cel mai putin nociv mod…

    uite, dupa ce am citit o carte despre efectul negativ al aditivilor alimentari, nu am mai mestecat guma. dar m-au invatat astia la scoala ca poate face si bine mestecatul asta, si atunci, cand n-am periuta (de obicei port una in geanta :P) sunt atenta sa-mi cumpar dropsuri sau guma de mestecat CU zahar (inlocuitorii sunt mult mai nocivi) si sa o scot din gura dupa 5 minute. oricum, de fiecare data ma ia durerea de stomac.

    eu iti doresc pofta buna si sanatate in ganduri ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!