Acasa » Indonezia: maimute, soparle, vulcani activi si insule exotice

Astazi va prezentam un nou articol scris de prietenii nostri de la AIESEC. La finalul articolului gasiti si cateva linkuri de unde puteti lua informatii despre programele AIESEC pentru a descoperi si voi aceste locuri si experiente. Si chiar daca nu sunteti studenti, puteti lasa experientele acestea sa va inspire.

Trebuie sa va marturisesc ceva. Cred ca Indonezia nu a fost niciodata un subiect prioritar pentru profesorii mei sau pentru canalele autohtone de stiri. Dintr-un motiv sau altul, pana ieri seara nu stiam ca populatia acestei tari insulare trece de 230 milioane de oameni (!) sau ca are in componenta ei cam 17.500 de insule. Povestea lui Aurelian, insa, mi-a intrecut orice asteptare. In cuvintele lui…

In Indonezia nu e ceva neobisnuit sa nu ai geamuri la ferestre, sa vezi soparle pe tavanul restaurantului unde iti iei pranzul sau maimute pe strada. Primul soc cultural: ei nu folosesc hartie igienica! Desigur, o poti gasi in supermarket-uri, dar ei chiar nu o folosesc!

Aventurile lui Aurelian au variat ca intensitate, context si nivel de dificultate, insa din entuziasmul cu care povestea am dedus ca la unele experiente nici el nu prea se astepta. „Intr-una din cele sase saptamani cat am stat acolo, am lucrat pe plantatii de orez. Cum sa-ti spun, au plantatii etajate si crescatorie de pesti in acelasi loc, sa eficientizeze folosirea spatiului. Plantam orez in bazin cu apa pana la genunchi! Asta da experienta!”.

Mai sus

A catarat trei munti (unul dintre ei, Rinjani, 3.700 m, fiind totodata si al doilea cel mai inalt vulcan din Indonezia. „A fost o excursie de 3 zile cu cortul. Expeditia am purtat-o in pantaloni scurti si sandale”. A vizitat sapte insule si a facut snorkeling in al doilea cel mai mare recif de corali din lume (dupa Australia).

Ca o mare iubitoare de ocean si pamant insular, atentia si entuziasmul mi-au fost captate inca de la inceputul discutiei noastre. Aurelian a stat in Semarang, capitala provinciei Central Java (pe insula Java) si a vizitat, dupa cum am spus, sapte insule printre care si Insula Komodo, Insula Flores si… Bali! Mi-a povestit despre cum a impartit Insula Komodo cu zeci de specii de serpi si soparle neotravitoare, patru specii de serpi otravitori, tarantule, bivoli, maimute si caprioare, cum pe Insula Flores exista un vulcan ce are in craterul sau trei lacuri de culori diferite si despre cum a inchiriat in Bali o casa intreaga din bambus cu numai 10$! Islands of paradise… here I come!

Dar ce a facut mai exact Aurelian ca voluntar AIESEC in Indonezia, te intrebi (poate). „Proiectul meu a constat in descoperirea si promovarea culturii indoneziene. Am calatorit mult si am experimentat si mai mult. Iar asta era, la urma urmei, treaba mea acolo.”

„Am participat la evenimente ale comunitatilor lor de studenti. Cele mai tari mi s-au parut comunitatile iubitorilor de reptile (veneau cu cate zece serpi neotravitori si puteai sa te joci cu ei), jazz, capoera si parkour. Am descoperit ca indonezienii mananca orez de trei ori pe zi. Legumele si carnea de pui sunt, impreuna cu orezul, hrana de baza. Am incercat kasafa (legume locala) si am realizat ca in unele parti din lumea asta mare, trebuie sa ai grija la politicile hotelurilor in ceea ce priveste mancatul de fructe urat mirositoare. S-ar putea sa dormi pe drum daca te decizi sa comanzi la desert durianul, de exemplu.”

Studenti in Indonezia
Studenti in Indonezia

In ceea ce priveste preturile, Aurelian mi-a marturisit ca acestea sunt „mai mici ca la noi. Salarii mici, preturi mici. Pentru o masa completa vei plati in jur de 1$, biletul de autobuz va fi undeva la 30 de centi.” Cu siguranta e mai ieftin ca in Roma. De ce Roma? Poate ca nu v-ati fi gandit, dar din anumite puncte de vedere, Indonezia se aseamana foarte mult cu… Roma! „Sunt 70 milioane de scootere in Indonezia. Unu la fiecare trei persoane.”

La final l-am intrebat ce ar fi luat cu el din Indonezia, iar el mi-a raspuns: „lejeritatea cu care oamenii privesc viata, atitudinea relaxata fata de munca si obiceiul de a zambi oamenilor pe strada”.

Gandeste-te si tu ce vrei sa aduci acasa din lumea larga! Informeaza-te despre proiectul nostru Global Citizen, gaseste proiectele ce se potrivesc planurilor tale de viitor, scrie-ne cu incredere ([email protected]) si incepe aventura studentiei tale!

Articol scris de Ioana Dobre

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!