Acasa » Ménage à trois – eu, tu si relatia noastra

Articolul de astazi deschide un subiect care risca deja sa se demonetizeze prin folosirea sa excesiva – comunicarea. Dar o face intr-o alta perspectiva, invitandu-va sa gandim in paradigma comunicarii relationale, comunicarea prin relatie si in relatie.

Ce inseamna comunicare?

In primul rand, as reveni la defintia cuvantului comunicare, care deriva din “a pune in comun”. Astfel, a comunica inseamna mult mai mult decat a ne exprima. Comunicam atunci cand impartasim, cand daruim, cand ne dezvaluim cu celalalt. Comunicare inseamna relationare, iar o comunicare buna se poate face doar printr-o relatie functionala.

Triunghiul comunicarii – eu, tu si relatia

Cea mai frumoasa metafora a unui relatii am intalnit-o in cadrul formarii ESPERE (Energie Specifique Pour Ecologie Relationnelle Essentielle) si este simbolizata printr-o esarfa. In aceasta abordare, relatia dintre doi oameni este o esarfa tinuta de catre cei 2 parteneri din relatie, aflati fiecare la “capatul lor de relatie”. Esarfa, mai colorata sau mai terna, mai larga sau mai tensionata, reprezinta spatiul de comunicare si de impartasire.

Vizualizarea esarfei ajuta la intelegerea acestui triunghi, format din trei elemente distincte: eu, tu si relatia noastra.

Suntem 3 si suntem diferiti

Aparent un truism, acest triunghi relational ne arata ca pentru o relatie avem nevoie de doua persoane. Pentru a avea o relatie, este nevoie ca ambii parteneri sa “tina esarfa” si sa contribuie in relatie. Fiecare sta in capatul sau de relatie si nu il poate substitui pe celalalt. Si totodata, fiecare poate lasa sa cada capatul sau de relatie (demisie, divort, separare)…

Alt truism pe care uneori il neglijam – eu sunt diferit(a) de tine! Oricat de bine ne-am intelege, suntem doua fiinte autonome. Avem gene diferite, parinti diferiti, o educatie diferita, experiente de viata diferite. In consecinta, deseori, avem pareri diferite si putem avea o relatie functionala asa!

Mai mult, exista diferente si separare intre noi si relatie. Fiecare dintre noi are stari interne, dar relatia este externa. Relatia nu se confunda cu sentimentele, relatia reprezinta modul in care noi aducem sentimentele noastre in comun, prin stari, cuvinte, fapte facute impreuna cu celalalt.

Cand nu putem gandi in 3…

Deseori ne este greu sa separam lucrurile. De exemplu, ne asteptam mai ales in relatiile de cuplu sau de familie sa fim identici. Nutrim in secret dorinta ca si celuilalt sa ii placa aceleasi carti, aceleasi filme, sa aiba aceleasi hobby-uri, aceleasi optiuni politice si aceleasi valori. Si uneori ne iluzionam ca ne-am gasit “jumatatea”!

De fapt, am gasit o relatie fuzionala, care nu este o relatie functionala. Este situatia in care doua fiinte autonome renunta (de obicei inconstient) la propria identitate pentru relatie. Din pacate (sau din fericire), mirajul nu tine foarte mult. Dupa un timp, fiecare partener isi da seama ca si-a abandonat pe nesimtite vechiul mod de a fi si se diferentiaza, supunand relatia unui cutremur la care uneori nu resista.

Un alt model de confuzie foarte des intalnit este confuzia sentimentului cu relatia. Si asa apare, de exemplu, santajul emotional: “Daca nu vrei sa mergem la masa la parintii mei in fiecare duminica, inseamna ca nu ma iubesti”.

Cred ca ati auzit deja acest de discurs. Si totul pleaca de confuzia sentimentului (“ma iubesti”) cu relatia (ce facem in relatie – “mergem impreuna la mama”). De fapt, pot sa te iubesc si sa refuz rugamintea ta (preferabil exprimata nu printr-un santaj) de a face ceva ce nu imi doresc.

Inchei aici aceasta introducere in comunicarea relationala, mentionand ca va invit (doar…) la aceasta forma de Ménage à trois – eu, tu si relatia noastra!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Buna,Raluca! Tu scrii un articol interesant ,eu citesc si iti spun ca mi-a placut ,am mai invatat ceva ,sau daca stiam mi-am mai reamintit,iar daca tu imi oferi un feed-back pozitiv,inseamna ca „relatia ” noastra functioneaza bine,nu-i asa? Multumesc de invitatia de la sfarsitul articolului!

  2. Buna Elena,
    Eu iti multumesc pentru feedback -ul pozitiv si foarte logic :-)
    Si uite asa, incepem sa cladim o relatie, pentru ca am pus in ea mesaje cadou!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!