31

O problema de destin

Cand esti dezamagit din cauza ca ceva nu a mers asa cum voiai, opreste-te putin, gandeste pozitiv si fii bucuros, deoarece viata se pregateste sa-ti ofere ceva mai bun.

Nu stiu cine a spus aceste cuvinte, insa ele definesc exact un mecanism al vietii: tot ce ni se intampla e spre binele nostru chiar daca nu ne dam seama de asta.

Ati putea contesta intreband „Cum e posibil sa fie spre binele cuiva sa moara intr-un accident sau de o boala grea?”. Privind din punctul nostru limitat de vedere, de fiinte umane ce ne vedem separate si traind o singura viata, intrebarea pare indreptatita. Insa de la un alt nivel al identitatii intelegem (si traim) perfectiunea vietii, in care acel „nimic nu e intamplator” isi gaseste explicatia. Pana la urma, totul tine de destin…

Destinul – fix sau creat?

Iata intrebarea care framanta omenirea de la inceputuri. E cineva care ne-a fixat strict pasii sau singuri ii cream? Avem libertate de alegere sau fiecare secunda din viata ne este “predeterminata”? Raspunsul e simplu…

Niciuna din ele si in acelasi timp amandoua

Daca nu intelegem ca in univers paradoxurile coexista s-ar putea sa ne vina greu sa acceptam asta. Insa realitatea e ca nimic nu e sigur niciodata, “adevarul” e in continua miscare si schimbare – astfel ca tot ce s-a spus sau se va spune despre destin este si va fi, in acelasi timp, adevarat si fals.

Varianta cea mai raspandita in ce priveste destinul este: cei mai importanti pasi din viata iti sunt fixati, iar tu ai libertate de miscare in anumite limite. Si eu sunt adeptul acestei “teorii” (care e doar o teorie, nu poate fi verificata practic pentru toata omenirea). E un simplu mod de a te raporta la viata – pentru mine s-a verificat. Si am sa va povestesc…

O scurta intamplare

Ceva ce mi s-a intamplat saptamana trecuta. O “lovitura” a “destinului” care m-a “readus” pe calea potrivita. O cale pe care o simteam, insa care in ultimul timp trecuse oarecum in plan secundar.

Trebuia sa investesc o suma mare de bani intr-o afacere la care ma gandisem de cateva luni. Iar saptamana trecuta am fost impiedicat sa fac asta, exact cand (in mintea mea) totul era clar si hotararea era luata. Am fost intors din drum cu forta cand mai aveam cateva minute pana sa o inchei.

Nu vreau sa intru in detalii cum s-a intamplat sau de ce, insa evenimentul si “semnele” care au urmat mi-au aratat clar unde gandeam eronat si ce anume incercam sa evit, in viata mea, astfel. Si nu numai ca dupa aceea am descoperit unele neajunsuri ale afacerii pe care nu le vazusem pana atunci si care mi-au dat timp sa ma mai gandesc daca o mai vreau sau nu, in viitor.

Ci modul in care m-am simtit referitor la noua cale spre care am fost “impins” mi-a aratat ca “lovitura destinului” a fost cea potrivita. Si ca, intr-adevar, exista cineva sau ceva care iti arata pasii importanti in viata. Ce faci dupa aceea e alegerea ta. Si nu a fost singura experienta in care am simtit “mana destinului”… daca stau sa imi amintesc numai in ultimii 12 ani pot gasi o multime de exemple.

Invataminte

Cred ca multi dintre noi am avut parte de astfel de experiente in care am simtit ca este ceva mai presus de vointa noastra si care ne indreapta pe drumul “cel mai potrivit”.

Si care ar fi acest drum? Desi, in plan fizic, el este diferit pentru fiecare dintre noi, la nivelul sufletului este acelasi. Criteriul dupa care evaluam daca suntem pe drumul cel bun este simplu.

Nivelul de liniste interioara pe care il simtim luand acea decizie. Fie ca o luam de buna voie sau “fortati” de imprejurari, daca dupa aceea ne simtim impacati cu noi insine, suntem pe drumul cel bun in viata.

Insa… atentie! Faptul ca acum ne simtim bine in privinta alegerii nu inseamna ca trebuie sa ne pierdem vigilenta. Pe parcurs, ceea ce simtim se poate schimba, nu exista nimic fix in viata. Nici destinul, nici alegerile noastre libere nu sunt “pentru totdeauna”.

E bine sa tragem invataminte din fiecare intamplare si sa inaintam cu incredere intelegand ca avem puterea de a atrage catre noi tot ce e mai bun.

Click Here to Leave a Comment Below 31 comments