Acasa » Pe locuri, fiti gata… START!

Pe locuri, fiti gata… START!

Daca in numerele trecute am descris separarea si haosul in contextul teoriei lui William Bridges referitoare la procesul de tranzitie, astazi voi zabovi asupra “noilor inceputuri”, sensul oricarei schimbari.

Start sau inceput?

Dupa cum ne-a obisnuit deja prin distinctia schimbare (eveniment extern) versus tranzitie (eveniment psihic intern), William Bridges separa startul de inceput.

Astfel, startul este momentul “zero” in linia timpului pentru orice proiect. Astfel, este ziua in care incep sa lucrez intr-o alta companie, ziua in care ma mut intr-o casa noua sau ziua in care divortez.

Pe de alta parte, inceputul este momentul la care se “da startul interior” si este de obicei ulterior. Astfel, inceputurile sunt evenimente psihologice, nu doar evenimente practice.

John Galsworthy spunea ca “inceputurile sunt intotdeauna confuze”. Si cred ca se referea la acest decalaj temporal, in care desi in plan extern lucrurile se misca, intern ne simtim inca “in haos”.

Altfel spus, cred ca startul este timpul cronologic, iar inceputul este timpul subiectiv, perceput diferit de fiecare dintre noi.

Dar cand incepe… inceputul?

Inceputul apare atunci cand intre realitatea noastra interna si cea externa exista armonie. Am pasit in „Tara Fagaduintei” atunci cand actiunile noastre noi reflecta angajamentul nostru fata de un nou mod de a fi.

Inceputul arata ca sfarsitul este real, inceputul confirma separarea de trecut. In exemplele anterioare, este momentul in care ma identific cu noul meu loc de munca, ma raportez la noua mea casa si imi asum statutul de “divortat”.

Inceptul este “proba realitatii”, in care testam in ce masura ceea ce am vrut sa fie nou este si posibil. Astfel, inceputul este asumarea schimbarii!

Cum putem parcurge lin noile inceputuri?

1. Fii consecvent. Desi la inceput pare seducatoare, poti descoperi ca schimbarea este uneori mai lunga si mai dificila decat credeai. In care in care continui sa crezi ca acea schimbare te reprezinta, nu iti ramane decat sa pui in practica dictonul olimpic “Ai castigat, continua! Ai pierdut, continua!”.

2. Cere ajutorul. A parcurge cu succes o schimbare nu inseamna sa o parcurgi singur. Contrar multor credinte, a sti sa ceri ajutorul este un semn de intelepciune si consider ca este absolut salvator intr-o situatie de schimbare. Astfel, nu iti ramane de facut decat sa gasesti persoane care au parcurs schimbari similare tie (in exemplele anterioare, persoane care si-au schimbat locul de munca, si-au schimbat locuinta sau au divortat) si sa inveti din experienta lor, tinand cont desigur de caracterul individual al fiecarui caz.

3. Sarbatoreste succesul. Prins in vartejul schimbarii, poti uita sa te bucuri de lucrul extraordinar pe care tocmai l-ai infaptuit – ai renuntat la “ceva” din ce erai si ai devenit mai bun! Este o mare realizare si tocmai adeveresti ceea ce demult spunea Charles Darwin cu a sa teorie evolutionista: “In istorie, au supravietuit, nu speciile cele mai inteligente sau cele mai frumoase, ci cele mai adaptabile”.

Si dupa ce inchei sarbatoarea succeselor tranzitiilor tale, astept sa comentezi acest articol!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

7 răspunsuri

  1. Buna Anca,

    Ma bucur ca ai gasit raspunsuri la intrebarile tale.

    Spor la schimbari (inteleg ca treci prin asa ceva…)

    Raluca

  2. Mai fratilor, e plin netul de „dictonul olimpic” – Ai castigat, continua, ai pierdut, continua -. De fapt dictonul acesta l-a facut „olimpic desteptu de Ion Iliciescu , punand vorbele lui Fridjof Nansen in gura lui Pierre de Coubertin. Dictonul olimpic zice altfel: „Important nu e sa castigi. Important e sa participi”.Ce mai e de spus? Nimic. In rest e tacere (pe asta cine a spus-o?)

    grig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!