Acasa » Procesul de constatare daună – tot ce trebuie să știi în caz de accident

Procesul de constatare daună – tot ce trebuie să știi în caz de accident

Ești tot timpul grăbit, mereu în întârziere și petreci mare parte din timp în trafic. Nu ești singurul care are un program aglomerat și asta pentru că societatea ne vrea mereu în mișcare, impunând un ritm alert pentru fiecare dintre noi.

Problema cea mai mare este că, fiind grăbiți, riscăm adesea să fim implicați într-un accident rutier. Pe lângă faptul că întregul program poate fi dat peste cap, vorbim și de o serie de demersuri cărora trebuie să le acordăm atenție în întreg procesul de constatare dauna auto.

Ce faci în caz de accident?

Ai fost implicat într-un accident? Există două posibilități de gestionare a evenimentului:

  • Completezi constatarea amiabilă;
  • Te prezinți la secția de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul în maxim 24 de ore;

În situația în care ai fost păgubit de un vehicul cu asigurare RCA, va trebui să te adresezi asiguratorului care a emis contractul de asigurare pentru mașina respectivă. E important să știi că pentru deschiderea dosarului de daună vei putea merge la orice unitate teritorială a respectivului asigurator.

Avizare și constatare daune

Pentru a aviza dauna, va trebui să depui formularul de constatare amiabilă sau procesul-verbal întocmit de poliție la compania de asigurări cu care colaborează șoferul vinovat. Specialiștii recomandă ca ambele persoane implicate în accident să se prezinte în fața asigurătorului. Acesta va efectua constatarea prejudiciilor și evaluarea daunelor. De cele mai multe ori, tot asigurătorul îți poate recomanda un service autorizat care poate demara procesul de reparație destul de rapid. Tot aici vei primi și informații cu privire la documentele care trebuie depuse în vederea soluționării cazului.

Acte necesare pentru deschiderea dosarului de daună

Un aspect esențial pe care trebuie să-l cunoască orice șofer face referire la actele de care ai nevoie pentru deschiderea dosarului de daună. De regulă, compania de asigurări va avea nevoie de:

  • Formularul de constatare amiabilă întocmit imediat după accident sau (în funcție de preferințe) procesul-verbal de constatare a contravenției și autorizația de reparație – exemplar original;
  • Permisul de conducere al șoferului care deschide dosarul de daună – exemplar original și copie;
  • Certificatul de înmatriculare al vehiculului pentru care se deschide dosarul de daună – exemplar original și copie;
  • Actele de identitate ale persoanelor implicate în accident;
  • Împuternicirea din partea proprietarului – în cazul în care conduci o mașină ce aparține unei persoane juridice sau ai o mașină obținută prin leasing;
  • Alte documente de transport.

Așadar, nu e deloc greu să ne dăm seama că numărul mașinilor înmatriculate în țara noastră crește de la o zi la alta. Un aspect subliniat și de faptul că șofatul a devenit acum o necesitate, nu doar o simplă pasiune de weekend. Suntem mai tot timpul la volan, încercând să ne găsim loc prin agitația cotidiană și, nu de puține ori, ni se întâmplă chiar să fim implicați în accidente rutiere. Nu e deloc plăcut să luăm parte la astfel de evenimente, dar, în același timp, e important să știm cum le putem gestiona.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!