Acasa » Regenerarea creierului (II)

Regenerarea creierului (II)

Daca nu ati citit prima parte a articolului, va invitam sa o cititi acum de aici.

Dupa nivelul structural, putem sa discutam despre un alt nivel de functionare al creierului, un nivel mai profund, in care se intrepatrund obiceiurile si convingerile invatate de-a lungul vietii.

Ca specie, de atatea generatii, am fost atenti la pericolele din mediu ca sa supravietuim. Nu e de mirare ca am dezvoltat un mod de gandire bazat pe a cauta amenintarile. Mintea noastra functioneaza in primul rand gandindu-se la negativ, la amenintari, dar in ziua de azi amenintarile nu mai sunt ce au fost odata, iar aceasta conditionare poate fi schimbata. Si e necesar sa fie schimbata. Daca simtim ca traim intr-o continua amenintare, corpul va fi plin de hormoni de stres.

Scapa de gandurile automate negative

Tehnica propusa de Daniel Amen pentru a schimba ANT (ganduri automate negative) este aceea de a scrie pe hartie grijile si a le pune sub semnul intrebarii. Cu adevarat, primul pas si cel mai important in a schimba „telenovela” din minte e constientizarea, apoi exista multe tehnici de a schimba directia predominanta a gandirii, de la mesajele pozitive transmise cu entuziasm pana la experimentarea mersului pe carbuni incinsi. Puteti incerca cat mai multe tehnici, din fiecare aveti de invatat.

Corpul nu functioneaza pe bucatele. Fiecare componenta le influenteaza pe celelalte si in final se schimba biochimia corpului, hormonii, circulatia, tot restul in lant, prin ceea ce gandim si prin hormonii de stres pe care ii eliberam sau nu. Mecanismul invers pozitiv e la fel de important, fie prin mijloace „deviante” ca nicotina, alcoolul, antidepresivele, drogurile, fie prin mecanismele interne ale corpului ca dupa sport sau dupa bucurie, momente in care atingem exact aceleasi cicluri metabolice.

Recunostinta si ritmuri

Cea mai la indemana forma de bucurie, de emotie pozitiva, ramane recunostinta. Putem gasi toti motive nenumarate sa fim recunoscatori. Avem nevoie doar de putin exercitiu in acest sens. Putem extinde gama de sentimente pozitive cu multe altele asa ca probabil e necesar un articol separat despre toate astea. :)

Traim non-stop sub presiunea de mai mult si mai repede si mai bine, intr-un ritm grabit, de microunde, ritm normal in societatea de azi. Dar echilibrul necesar refacerii il gasim in natura, in relaxare, in perioadele scurte petrecute in alt ritm. Si fiecare are propriile ritmuri, nu exista o reteta universala.

Ritmul relaxarii tale e deja in mintea ta, doar trebuie sa-ti iei o pauza de la agitatie, sa schimbi putin ritmul interior ca sa-ti poti accesa resursele si sa gasesti o lume plina de calm si rabdare si frumusete. Poti cauta frumusetea si in exterior, in natura, in carti, in muzica, in filme, poti gasi frumusete in zambetul unui copil sau in jocul unui catelus sau in cantecul unei pasarele.

Orice forma de frumusete are efect de relaxare, doar trebuie sa te opresti si privesti! Orice incetinire a ritmului de viata pe perioada scurta are acelasi efect, de relaxare. Iar forma de relaxare suprema e somnul de calitate. Adica sa nu dormi in pat cu grijile, sa te culci la ore rezonabile, sa nu folosesti cafeaua ca pe un leac universal. Nimic nu inlocuieste somnul ca efect de regenerare a energiei si a creierului.

Tipare de relaxare si alimentatie

Pe langa necesitatea supravietuirii, am invatat si invatam de la cei apropiati nu doar cum sa gandim si cum sa ne relaxam, invatam si cum sa mancam. Modul traditional de alimentatie e catalogat in mintea noastra ca fiind singurul sau cel mai bun. Dar este asa cu adevarat? Mai ales in ziua de azi, cand mergem la birou si nu la munca campului? Iar sportul national de tip gratar la iarba verde se instaleaza in mintea ta ca metoda ideala de relaxare!

Data viitoare faceti un party cu mancare sanatoasa, cu fructe si legume si faceti sport impreuna. E cel mai rapid si grozav mod de a slabi si de a te mentine sanatos. Sau puteti schimba mediul, infiltrati-va intr-un club de sport – cei de acolo deja mananca sanatos si sunt atenti la sanatatea lor. Daca veti fi primul din grupul vostru care face sport si vorbeste de sanatate, ceilalti vor avea de castigat.

Exista inca o forma activa de stimulare a creierului, care e invatarea! Explorarea pasiunilor si invatarea a ceva nou cu aceste ocazii au un rol de energizare si de stimulare a formarii de noi conexiuni. Dezvoltarea cu ajutorul invatarii si exersarii trece mai departe de beneficiile imediate si de experientele noi catre exersarea memoriei, a gandirii logice, a flexibilitatii si chiar catre acea stare de flux in care iti place atat de mult ce faci faci, incat timpul trece si nu obosesti deloc.

Am atins multe subiecte legate de sanatatea creierului. Daca te intrebi ce sa faci din toate astea, Daniel Amen zice: „Fii destept, fa-le pe toate!” Sunt Dr. Simona Ros, medic de familie, pasionata de wellness si te invit sa descoperim impreuna placerea de a locui intr-un corp frumos si sanatos.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Buna ziua!

    In urma cu ceva timp (mai bine de un an de zile) am avut ocazia sa particip la o intalnire in cadrul careia o doamna relata cateva de beneficiile relatate de dumneavoastra. Daca la acel moment eram focusat pe alergat si facut bani, in prezent consider ca fiecare moment petrecut in sanul familiei si langa cei dragi, langa orice transmite relaxare, reprezinta „sursa” pentru incredere si dorinta de a continua zilnic. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!