Acasa » Revolutia tacuta

Revolutia tacuta

Viitorul societatii umane, asa acum este ea organizata acum, nu pare prea stralucitor. Lasand la o parte interpretarile sau profetiile apocaliptice de factura religioasa sau ezoterica, oamenii de stiinta sau specialistii in prognoze trag credibile semnale de alarma cu privire la situatia actuala si la perspectiva urmatorilor ani.

Sa ne asteptam oare la revolte ale populatiei frustrate de conditiile grele de trai si de inegalitatile evidente? Tot ce e posibil. Este aceasta o solutie pentru imbunatatirea lucrurilor in societate? Doar pe termen foarte scurt, apoi sistemul se reorganizeaza si merge inainte in ciuda protestelor. Asa a fost si va fi intotdeauna.

Alternativa

Exista printre noi, indeosebi printre cei ce se ocupa de dezvoltare personala si spiritualitate, oameni care viseaza sa construiasca o lume mai buna in decursul vietii lor. O lume in care exista altruism, corectitudine, bunatate, compasiune, dezvoltare si inflorire a fiintei umane si a societatii.

Imi pare rau ca poate le voi strica avantul (si nu o fac cu pesimism, ci cu realism) dar eu consider ca acest lucru are sanse mici de realizare in viitorul apropiat. Nicio fiinta umana, niciun grup, oricat de puternice ar fi, nu au cum sa transforme atat de rapid, in esenta, un sistem atat de urias precum societatea umana. Iar pretentia ca faci asta sau incercarea de a o impune “strident” (gen “iluminarea din 2012”) nu inseamna intelepciune, curaj sau viziune, ci doar (cel putin) neintelegerea modului in care functioneaza lucrurile.

Un sistem poate fi transformat in esenta sau inlocuit doar de catre un alt sistem mai puternic. Nu de catre oameni sau grupuri organizate, indiferent de natura lor (economica, politica sau spirituala). (Si nu vorbesc, de exemplu, de inlocuirea comunismului cu democratia, ce nu reprezinta doua sisteme diferite ci doua fete ale aceluiasi sistem.) Iar ca sa schimbi esenta societatii umane ai doar o alternativa cu doua componente.

Vii cu un sistem de organizare provenit de “dincolo” de mintea noastra umana. Personal, consider ca se fac incercari si teste in acest moment cu ceva de acest gen, dar mai e mult pana departe… zeci de ani, poate, daca planeta mai permite, ca si clima si resurse. Iar ca sa-l implementezi in totalitate ai nevoie de o alta componenta.

Adevarata revolutie

Componenta ce tine de “pregatirea terenului” – transformarea interioara a fiintelor umane. Lucru care, din pacate, nu e accesibil tuturor. Motiv pentru care oamenii se vor selecta ei insisi pentru a face parte din “masa” noului sistem.

Este acest lucru o inechitate a sortii? Nicidecum – selectia naturala functioneaza la orice nivel – de la genele egoiste la astre. Aceasta auto-selectie invizibila reprezinta de fapt “revolutia tacuta” ce are loc acum pe planeta. In spatele revoltelor exterioare se duce in fiecare dintre noi un “razboi” interior intre vechi si nou. Intre doua sisteme ce se exprima prin fiinta noastra – unul puternic, celalat firav.

Contribuie schimbarea noastra individuala la transformarea lumii? Da, insa doar intr-o mica masura – oricat de bine ne simtim crezand asta, impactul este redus, in esenta. Schimbarea unui sistem cu altul presupune mecanisme dincolo de puterea noastra. Ce putem noi face e sa fim deja pregatiti, adaptati, astfel incat sa preluam din mers si sa ducem mai departe, in comunitatile noastre, noul mod de a trai.

Fiecare are propriile sale incercari ce duc la dezvoltarea unor abilitati proprii, poate chiar unice. Probabil ca nu stii de acum la cei vei fi de folos in viitor, cum vei servi mai bine scopului inalt al noului sistem. Prin urmare “roaga-te ca si cum totul ar depinde de ingeri, actioneaza ca si cum totul ar depinde de tine”. Fii de partea schimbarii, lucreaza in mod constient pentru ca ea sa castige revolutia tacuta.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

15 răspunsuri

 1. da..stii cum se spune…nu supravietuieste cel mai puternic, ci cel mai adaptabil la schimbari…pe de alta parte mi-a placut realismul de care dai dovada cand spui ca la nivel individual nu putem face mare lucru pentru a influenta lucrurile global…sunt atat de multi cei care se cred „Gandalf” din Lord of the Rings si care cred ca lucrurile se intampla deoarece ei le fac sa se intample….Libertatea de a face ce vrei este de fapt o iluzie deoarece in esenta nu vrei ceea ce vrei…vrei ce vor altii sa vrei…

 2. @Mihai – exact ce spuneam – selectia naturala ce tine de cat de bine ne pregatim, adaptam la noul sistem :) pentru a ‘prelua din mers’. Iar chestia cu Gandalf – total de acord, aici si ‘dezvoltarea personala’ si ‘spiritualitatea’ au o contributie (majora chiar) inducand omului senzatia ca poate sa schimbe tot ce vrea, inclusiv planeta…ceea ce e departe de adevar. Omul (sau grupul), oricat de tare ar fi, poate schimba intr-adevar ceva in viata sa si in comunitati mici – la nivel mai mare, doar sistemul conteaza…

 3. da…si sa nu uitam si faptul ca orice nou curent va genera invariabil un contra-curent din partea celui deja existent…fara nici o legatura cu corectitudinea lor…

 4. Corect – asta tine strict de ‘dinamica’ unui sistem care se va lupta pentru supravietuire si pentru a-si pastra cat mai multi aderenti care sa-l hraneasca energetic…fara nici o legatura cu ce e bun sau corect…

 5. Recent (luna mai), generalul Emil Strainu l-a avut ca invitat, in emisiunea sa, pe general Gheorghe Văduva.
  Conspiratia Tacerii – Lumea : Noi Configuraţii de Forţe
  discutand despre problemele lumii actuale.
  Se gasesc inregistrari pe Internet.

 6. Un articol complet si realist. Este foarte important sa fie punctata adevarata stare a lucrurilor! Va constitui un real punct de plecare pentru cei care „vad”. Felicitari!

 7. ca actualul sistem si-a atins limitele de competenta, nu mai este demult un secret pentru nimeni…ca istoria se repeta, cu sau fara acordul nostru…nici asta nu este un secret…ca actiunile bune nu se fac in graba…este deja demonstrat…

  sa nu uitam ca „visatorii sunt fauritorii lumii dupa lumea viziunii lor si ca cel ce mentine o viziune minunata, un ideal maret, il va realiza cu siguranta. ” prin consecventa si perseverenta…

 8. si totusi, la nivelul vietii personale, fie pentru ca asa ne simtitm mai bine, fie pentru ca ne place sa traim intr-un mediu mai bun, fiecare gest de ajutor si de sprijin conteaza.
  nu trebuie sa mizam pe schimbari sociale majore, dar asta nu ne impiedica sa facem o fapta buna pentru a fi mai multa armonie in microclimatul in care ne ducem existenta.
  cum gestul bun „se ia”, iar modelele au efect, stiind, realist, ceea ce este bine punctat in acest frumos articol, si anume ca nu putem schimba noi lumea, ne putem indrepta atentia catre gesturile frumoase de fiecare zi.
  nu vom schimba lumea, este adevarat, dar putem face un pic de curatenie in ograda personala.:, pe trotuarul din fata casei, sau, daca suntem primari, chiar mai mult:))

 9. IN „Network” 1976 -fimul lui Sidney Lumet, zice asa:

  We no longer live in a world of nations and ideologies, Mr. Beale. The world is a college of corporations, inexorably determined by the immutable bylaws of business. The world is a business, Mr. Beale. It has been since man crawled out of the slime. And our children will live, Mr. Beale, to see that perfect world in which there’s no war or famine, oppression or brutality – one vast and ecumenical holding company, for whom all men will work to serve a common profit, in which all men will hold a share of stock, all necessities provided, all anxieties tranquilized, all boredom amused.

 10. Voi n-ati auzit de #spanishrevolution?
  La Madrid populatia e in strada deja facandu-se auzita,fara violenta,pasnica..incercand sa grabeasca procesul schimbarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!