Acasa » Schimbarea. Adevar sau Provocare? (I)

Schimbarea. Adevar sau Provocare? (I)

Pornind de la nivel personal si mergand pana la nivel global, probabil ca acest cuvant reprezinta una dintre cele mai mari provocari pentru omenire. Fie ca este vorba despre un lucru aparent simplu, fie ca este vorba despre o schimbare atat de mare incat nici nu ne putem imagina ce ar putea implica, omenirea resimte o presiune foarte mare cand vine vorba despre schimbari.

Intrebarea este „DE CE?”

Chiar este Adevarat ca schimbarea este o Provocare? Sau asta este pur si simplu perceptia generala care se raspandeste in societate iar noi ca si indivizi nu acordam suficient timp pentru a ne stabili singuri ce este valabil pentru noi?

In randurile care urmeaza voi elabora pe aceste doua planuri scotand in evidenta elemente care sustin fie Adevarul, fie Provocarea ca si dimensiuni ale Schimbarii.

Pentru ca nivelul perceput mai frecvent este cel de Provocare, o sa incep cu el.

Trecut = Provocare

Da, este adevarat ca o schimbare inseamna ca eu ca si individ sa imi modific un comportament, obicei sau perceptie.

Chiar si daca este vorba de faptul ca dimineata la micul dejun sunt obisnuit sa beau doar o cafea, iar doctorul, pentru sanatatea mea, imi recomanda sa mananc si trei biscuiti, tot pare o provocare. Dar oare este chiar asa de greu sa mananc trei biscuiti? Probabil ca din punct de vedere al cantitatii de mancare, nu. Bun, si atunci de unde vine provocarea?

Oare sa fie vorba despre o anumita setare mentala, o anumita bariera pe care mi-am setat-o si pe care o mentin constient sau inconstient? Oare sa fie vorba despre faptul ca nu imi place sa mi se impuna nimic, chiar daca este doctor si chiar daca acest lucru este spre binele meu? Si este poate acest lucru pentru ca la un moment dat cineva din viata noastra ne-a impus atatea lucruri incat constient sau inconstient am spus „Niciodata, dar niciodata eu nu voi mai schimba nimic la mine cand imi cere cineva!”?

Se pare ca daca ne uitam la aceste intrebari si la toate aceste nivele de constientizare prin care trebuie sa trecem, schimbarea este o provocare poate chiar mai mare decat ne gandeam. Si cu toate astea nici macar nu am epuizat provocarile pentru ca odata ce totul este bine la noi si ne simtim pregatiti, ne lovim de mediul inconjurator.

Mediul inconjurator = Provocare

O schimbare in comportamenul nostru influenteaza de regula mai mult decat viata noastra si atunci apare provocarea de a face fata si presiunii mediului inconjurator.

Sa luam un nou exemplu care aparent pare ceva foarte simplu. Impreuna cu prietena/ul si inca un cuplu te pregatesti sa pleci intr-o vacanta de 1 saptamana la mare. Va stiti de ceva vreme si nu este prima data cand plecati la mare impreuna. Stiti sa aveti grija de voi. Va doriti, pentru linistea voastra personala, sa nu va luati mobilele cu voi. Pur si simplu asa stand de vorba voi intr-o seara cu cateva zile inainte de plecare, va ganditi voi ca ati vrea sa fiti doar voi cu voi fara sa mai vorbiti cu alti prieteni sau fara sa va mai stea familia pe cap.

Si, desi aparent simplu, incep sa apara intrebarile. Dar oare cum o sa reactioneze familia mea la aceasta decizie? Oare prietenii mei nu se vor simti ofensati ca dupa ce ca nici macar nu vin si ei cu mine, acum nici nu mai pot vorbi cu mine o saptamana? „Si daca se intampla ceva cu voi?” – vine o intrebare de la cei din jur, noi cum aflam?

Si voi stati si va ganditi ca acum 15 ani de exemplu, lumea nici nu stia de mobile in Romania. Oare atunci cum se putea? Era lumea mai sigura? Era lumea mai putin posesiva? Si va spuneti: „Off, ce se schimba lumea, dar totusi cand noi vrem sa facem o schimbare mica in viata noastra, totul pare asa de greu!!!”.

Da, daca ne uitam mai sus, Provocarea pare destul de serioasa. Avem atatea intrebari pe care trebuie sa ni le adresam noua insine, atatea raspunsuri pe care trebuie sa le gasim. Ne-am dori sa facem aceste schimbari la noi, dar totul pare destul de greu. Daca ar fi si ceva care sa ne sprijine in aceasta Provocare.

Exista! Exista dimensiunea Adevar. Continuarea in articolul viitor.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Buna,

    Mi-a placut articolul tau, felicitari :-)

    Iata 2 comentarii:
    – in ce masura se poate „si/si” (si adevar si provocare) in loc de „sau/sau”? Nu stiu articolul viitor, dar eu vad schimbarea atat ca provocarea cat si ca moment al adevarului…
    – cred ca schimbarea ne provoaca sa ne imaginam viitorul fara a ne raporta numai la trecut, numai la experienta acumulata pana la un moment dat. Si astfel, trecutul poate fi un cap de pod pentru schimbare dar si un zid de care ne putem impiedica…

  2. Mersi fain Raluca!

    1 – DA! merge :) De fapt, o sa vezi si dupa partea a doua ca sintagma „sau” se regaseste doar in titlu si de fapt in articol este doar o trecere in revista a celor doua dimensiuni.

    2. – DA!…si sper ca parte din perspectiva asta sa o regasesti in partea a doua…cea despre Adevar :D

    O saptamana frumosa Raluca! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!