Acasa » Un exercitiu de self-coaching: Claritate. Actiune.

Un exercitiu de self-coaching: Claritate. Actiune.

In urma experientelor de training, coaching si coaching de grup din ultimii ani am observat ca primul si cel mai important pas spre Actiune este Claritatea fata de obiectiv, vis, directie, plan, idee, proiect etc. Am observat cum Rezultatele au aparut imediat in viata celor care si-au alocat timp si spatiu pentru a obtine Claritate fata de situatia in care se afla si a constientiza Resursele pe care le au la dispozitie.

De aceea astazi o sa iti propun un exercitiu de self-coaching, exercitiu pe care poti sa il faci tu cu tine sau impreuna cu prietenii acasa sau oriunde te simti bine sa il faci. Ce pot sa iti spun despre acest exercitiu este ca a sustinut foarte multi oameni sa iasa din impas si sa faca progrese considerabile in viata lor. Daca pe de alta parte, preferi un cadru interactiv, atunci te invit sa faci acest exercitiu la o seara de claritate si actiune.

Dupa cum vei observa mai jos, scrisul este ingredientul cheie al acestui proces. De aceea, te voi ruga sa il faci in scris, si nu altfel. Astfel, pe de o parte te vei elibera de ganduri si idei lasandu-le sa curga pe foaie (sau intr-un document pe computer), iar pe de alta parte vei putea sa reiei acele ganduri din postura de observator, citindu-le.

Pasul 1: Dedica-ti timp. Incepe cu un singur lucru.

Iti alegi un obiectiv la care lucrezi de ceva vreme, insa ai senzatia ca esti intr-un imaps; sau un vis/tel important pentru tine, dar pentru care nu stii cum sa inaintezi; sau pur si simplu o dilema/intrebare care parca nu iti da pace.

  1. Scrii pe hartie (sau intr-un document pe computer) obiectivul, visul sau intrebarea.
  2. Daca este vorba despre un obiectiv sau vis, descrii blocajul sau intrebarea care te tine in loc. Alege un singur lucru. Ulterior vei putea relua exercitiul si pentru alte aspecte, insa e bine sa iei cate unul pe rand.
  3. Scrii apoi intentia: ce vrei sa schimbi / transformi in situatia data. Aceasta intentie te va ghida in timp ce scrii. E bine sa incepi exercitiul de scris abia dupa ce ti-ai scris aceasta intentie.

Pasul 2: Dedica-ti timp. Exploreaza. Clarifica.

Iti aloci 35 de minute in care sa explorezi blocajul sau intrebarea care a aparut la punctul 2) de mai sus. Singurul secret la acest exercitiu este sa scrii. Sa lasi gandurile sa curga si sa scrii atat lucrurile pe care le stiai (in prima faza doar ele vor veni), precum si lucrurile pe care nu stiai ca le stii (idei, intrebari, amintiri etc). Lasandu-te liber in voia scrisului vei observa cum pas cu pas apar noi informatii, iar parte din ele vor fi si solutii.

Vei observa cu in primele minute vei avea tendinta sa renunti si sa crezi ca nu apare nimic ce nu stiai. Ai rabdare si lucrurile vor aparea. Bineinteles, ai nevoie de incredere in proces si sinceritate totala fata de tine prin ceea ce scrii acolo. Astfel, daca exista rabdare, incredere si sinceritate, undeva in partea a doua si spre finalul exerctiului de scris, vei fi surprins(a) de cata claritate vei avea fata de subiectul explorat.

Pasul 3: Dedica-ti timp. Actioneaza.

Dupa cele 35 de minute ai deja o imagine mult mai clara asupra blocajului sau intrebarii de la care ai pornit. Acum esti in pasul in care ai facut progres din punct de vedere al claritatii. Pasul urmator este sa faci ceva cu aceasta claritate. Astfel, iti propun sa iti stabilesti o actiune pe care sa o faci in urmatoarele 72 de ore de la exercitiu. O actiune unde sa te folosesti de claritatea pe care ai obtinut-o.

Pasul 4: Dedica-ti timp. Fii recunoscator / recunoscatoare.

Acum deja ai facut doi pasi importanti: unu – ai obtinut mai multa claritate fata de blocaj si intrebare; doi – ai actionat intr-o directie concreta, direct sau indirect corelata cu obiectivul sau visul de la Pasul 1 – 1).

Ce este foarte important acum este sa fii constient de acesti pasi si sa iti fii tie recunoscator / recunoscatoare pentru ca i-ai facut. Cu cat vei fi mai prezent(a) sa observi progresul pe care il faci, cu atat mai usor iti va fi sa inregistrezi noi astfel de progrese.

Succes!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Excelenta notiunea de self-coaching! Iar recomandarea „sa iti fii tie recunoscator/recunoscatoare pentru ce ai facut” este o forma de „multumire de tine insuti”.
    Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!