Acasa » Connezione

Connezione

Connezione, ca principiu al activitatii lui Leonardo da Vinci, inseamna recunoasterea si aprecierea interconectivitatii tuturor lucrurilor si fenomenelor.

Leonardo da Vinci vedea cum totul se leaga, cum orice lucru suporta interferente din toate directiile, iar acest lucru era transpus in activitatea lui, in tot ce facea, chiar si in modul in care isi lua notite.

Caietele si carnetele sale nu au notite organizate pe subiecte. Leonardo sarea de la un subiect la altul si se repeta frecvent. Totusi, in lumina principiului Connezione, acest lucru are sens.

De la anatomie, Leonardo sarea cu usurinta cu gandul la forma si miscare, la pictura si sculptura, pentru ca mai apoi sa se aplece spre natura luminii si cum este ea perceputa de catre ochi. Asemenea inlantuiri de reflectii sunt ceva obisnuit pentru notitele lui si sunt presarate cu desene de foarte multe ori extrem de detaliate.

Leonardo da Vinci se referea la studiile sale de anatomie ca la o „cosmografie a microcosmosului”, iar concluziile pe care le tragea cu privire la proportiile si armonia corpului uman se regasesc in schitele si planurile sale de arhitectura si in conceptia despre Pamant ca un organism viu.

Leonardo scria:

Orice corp plasat intr-un spatiu luminat umple spatiul din jurul sau cu reflectii concentrice, copii infinite ale lui insusi, si apare ca fiind tot in tot si intreg in fiecare parte. Astfel, adevaratul miracol este ca toate formele, toate culorile si toate imaginile oricarei parti din Univers sunt concentrate intr-un singur punct.

Sincer, in acest moment, dupa acest citat, mi se pare de prisos sa mai adaug cuvinte si ma simt o furnica pe langa acest monument de inteligenta, profunzime a intelegerii, viziune si capacitate de exprimare. Imi vine sa ma inchid jumatate de veac in biblioteca si sa invat neincetat, pentru a-mi putea capata dreptul de a vorbi si a scrie.

Pe de alta parte, chiar si Leonardo – pe masura ce contempla, observa si descoperea mai mult – se lovea de mistere din ce in ce mai mari. Iar atunci, spiritul sau de cercetator facea loc artistului care nu cunostea limite, indiferent cat de mari erau intrebarile, provocarile.

Nu putem decat sa fim coplesiti si fascinati de perspectiva pe care o avea Leonardo asupra Universului si sa ne bucuram ca ea exista si ne lumineaza constinta si cautarile.

Ochiul lui fin si neobosit, mintea lui, vedeau conexiuni si pattern-uri dincolo de ceea ce-i atragea atentia intr-un moment sau altul. Si, probabil, si multi dintre noi cautam sau sesizam asemenea legaturi.

Mai toti ne dorim

  • o legatura buna intre organele noastre, ceea ce inseamna sanatate,
  • o legatura buna cu mediul in care traim, ceea ce inseamna adaptare,
  • o legatura buna cu cei din jurul nostru, ceea ce inseamna apartenenta si afectiune,
  • o legatura buna cu o anumita persoana, ceea ce inseamna dragoste si legatura fizica, intimitate,
  • o legatura buna cu sistemele mai mult sau mai putin abstracte din jurul nostru, ceea ce inseamna intelegere a relatiilor,
  • o legatura buna cu ceea ce numim Dumnezeu.

Iata ce exercitii putem face pentru a descoperii si intari firele invizibile dintre lucrurile din lumea noastra:

  • sa meditam la locul si rolul nostru in natura,
  • sa ne gandim in ce masura obiectivele pe care ni le-am propus sunt integrate cu valorile si misiunea personale,
  • sa meditam la ce inseamna unitate, integrare, discontinuitate, la cum le experimentam in viata de zi cu zi.

Putem sa descriem diferentele dintre ele si putem sa incercam sa redam modul in care intelegem aceste concepte prin desen, pictura, sculptura, dans, gesturi.

Luati o foaie si un pix si incercati sa ganditi in scris referitor la urmatoarea observatie a lui Leonardo: „Rolul fiecarei parti este sa se uneasca cu intregul, pentru a scapa astfel de incompletitudinea ei.”

Cum se aplica aceasta in viata voastra, la voi insiva?

Putem, deasemenea, sa ne gandim la originea lucrurilor (orice lucru din jurul nostru), la elementele implicate in crearea lui, la implicatiile lui. Patrunzand cat mai in profunzimea originii lucrurilor ne vom putea bucura de revelatia si de implicatiile faptului ca TOTUL ESTE INTERCONECTAT!

Ne reintalnim saptamana viitoare. Pana atunci, va las cu un citat al lui Michael Gelb inspirat de opera si activitatea lui Leonardo: „Live your life as a work of art!”

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

3 răspunsuri

  1. Acesta este ultimul articol din seria celor referitoare la principiile activitatii lui Leonardo da Vinci, via Michael Gelb. Poate ca vom mai vorbi despre Leonardo insa, cel putin pentru cateva luni de acum incolo, vom atinge alte subiecte din domeniul nostru de interes.
    Momentan, pot sa va spun ca am pregatit un subiect deosebit pentru o viitoare intalnire Empower Live. Mai multe detalii va voi spune impreuna cu Ionut Ciurea la timpul potrivit.

  2. Octav, multumesc pentru reintalnirea cu Messer Leonardo…
    Citatul acesta din ceea ce stia el este intr-adevar uimitor! Inteleg din asta cum el chiar VEDEA universul holografic. Abia acum se scrie, in zilele noastre, despre asta, iar el stia si traia din aceasta perspectiva. Inteleg mai bine fascinatia mea pentru aceasta minune de om! El vedea omul ca fiind parte si intreg in acelasi timp. Si conexiunea dintre parti. Si asa un om cum ar fi putut sa nu se foloseasca de toate formele limbajului inimii? Pictura, sculptura, muzica si poezia.
    Vedea si simtea totul in tot, asa cum este!
    Puternic si frumos exemplu, care insipra dincolo de timp…

    Mi-a placut si cum ai folosit acest superb exemplu pentru a ne arata cum sa facem si noi „connezione”. Si citatul lui Michael Gelb.
    Mille grazie, signor Ottavio!

  3. Mikka, scuze pentru intarziere! Acum am vazut raspunsul tau.

    Ma bucur mult ca ti-a placut articolul.
    Da, ai dreptate in ce spui.
    Mie mi-a trebuit mult sa-mi revin cupa ce am aflat acea reflectie a lui Leonardo cu formele, culorile si imaginile concentrate intr-un singur punct.
    Sunt lucruri pe care omenirea le-a descoperit mult mai tarziu, cu ajutorul telescoapelor. Apoi, dincolo de planul fizic, este atat profunzime in acel citat. Este vorba despre Sursa.
    In fata acelei reflectii, cred ca trebuie sa ramanem tacuti si sa meditam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!