Acasa » Imi doresc…

Imi doresc…

Imi doresc. Mi-ar placea. Vreau. Mi-as dori. Ce-ar fi daca…

Cuvinte de inceput de an. Intr-un cuvant – dorinte!

La inceput de an ne exprimam dorinte

Si macar o data pe an, ne luam timp in a afla ce ne dorim cu adevarat. Si astfel (ne) dovedim ca suntem “vii”… Nu ne putem imagina starea de echilibru (pe care probabil ca ne-o dorim cu totii), fara acest pas esential – exprimarea propriilor dorinte!

Dar uneori este dificil sa stim ce vrem. Pentru ca, probabil, nu am fost “invatati” acest lucru in copilarie. Prin educatie, am fost mai degraba indrumati sa satisfacem dorintele parintilor sau sa ne conformam cu asteptarile sociale decat sa ne descoperim.

Aparent paradoxal, a exprima ce ne dorim, fie si in acest registru imaginar, ne poate bulversa. Doar ideea de a ne dori ceva care nu exista in prezent (si de aceea este “doar” dorinta) ne sperie. Pare prea mult, prea diferit de ceea ce am fost pana la un moment dat.

Si ne sperie posibila reactie de frustrare in cazul in care “dorinta nu devine realitate”. De exemplu, atunci cand am doi copii in ingrijire si un serviciu sigur intr-o banca, a-mi exprima dorinta de a picta poate parea (si catalogat ca atare) “deplasat”, “egoist” sau… “iresponsabil”.

Dar dorinta NU este realitate

Deocamdata este “doar” o dorinta, ceva in ce ne-am dori (eventual, la un moment dat) sa ne transformam realitatea. In exemplul anterior, a avea dorinta de a picta nu inseamna a abandona cariera profesionala de pe o zi pe alta pentru a trai doar din pictura. Poate fi doar a recunoaste ca am acest vis si a ma intreba daca imi doresc sa fac ceva in acest sens.

Din contra, daca o dorinta nesatisfacuta nu este recunoscuta devine si mai apasatoare. Aceasta este cea mai “nociva” si in timp devine frustare, tensiune, invidie si mult gust amar. In cazul anterior, pot ajunge sa fiu tensionat in fiecare zi la serviciu sau sa ma indispuna fiecare persoana din anturajul meu care a reusit sa isi tranforme pasiunea intr-o sursa de venit.

Inchei aici, cu un manifest pentru dorintele anului 2010, apartinand lui Jacques Salomé:

Orice dorinta are dreptul la existenta sa de dorinta, indiferent daca este indeplinita sau nu.

Voi reveni saptamana viitoare, cu drumul de la dorinta la… realitate!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. Buna Raluca,
    uite ca tocmai mi-ai clarificat o problema mai veche legata de exprimarea dorintelor: am fost mereu constienta de faptul ca imi sufoc unele visuri si dorinte „din fasa” deoarece mi se parea ca daca le dau glas (chiar si doar pentru mine) aceasta reprezinta un angajament, pe care la momentul aparitiei dorintei nu sunt pregatita sa il iau. Ca sa nu mai spun ca nu sunt pregatita pentru eventualitatea neindeplinirii.

    Ce usurare sa citesc vorbele lui Jacques Salome! Ma simt de parca as fi primit permisiunea sa fac ceva ce imi doream foarte mult, dar ma temeam de reactia parintilor! :)

  2. Raluca Mohanu, a leader in female society, and a source of wisdom for all of us. The era of „Divine Mother” is back to guide us. It’s time for renaissance, for love and embracement of the Feminin. It’s time for equilibrium!

    PS: chiar daca pentru multe minti masculine, acest cometariu ar fi mai digerabil daca ar avea o nota ironica, „din pacate”, e pe bune. Iar eu sunt barbat. Si ce bine suna in engleza…

  3. Ceau Raluca!

    Eu sunt de parere ca visele se indeplinsesc atunci cand dorinta le transforma in actiune concreta. Asa ca,cereti vietii daruri importante si o veti incuraja sa vi le ofere.

    Mintea nu cunoaste alte frontiere decat cele pe care le stabilim noi insine.

    Orice om este ceea ce este datorita gandurilor carora el le permite sa-i domine spiritul.

    Spuneti mereu: Castigul poate deveni un obicei pentru cel ce spune : CRED IN MINE !

    Felicitari si succes in continuare!

  4. @ Dana – Mi se pare o diferentiere necesara: dorinta poate sa existe pentru moment doar la acest stadiu de dorinta. Si ea se poate dizolva in neant sau transforma in realitate; dar faptul ca ne exprimam dorintele ne ajuta…Apropos de parinti, probabil ca te-ai eliberat de teama fata de „parintele interior”.

    @ Adrian – Multumesc!

    @ Florina – Multumesc si felicitari si tie pentru blog! Creativitatea este absolut necesara in a ne trai dorintele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!