Acasa » Vechea arta a masajului folosita in favoarea ta

Vechea arta a masajului folosita in favoarea ta

Am pornit seria de articole pe Empower cu gandul la ce spunea Mark Twain: „Ai grija cand citesti despre sanatate, s-ar putea sa mori dintr-o greseala de tipar”. Azi doctorii sunt prea ocupati sa va poata explica detaliile, apar atatea noutati, uneori informatiile sunt trunchiate datorita unui interes comercial, iar voi vreti sa stiti cat mai multe si se pare ca nimeni nu mai ia apararea stiintei.

Intr-un stil direct si explicit, continuam seria de articole cu alt subiect legat direct de cat de bine te poti simti folosind resursele disponibile. Vorbim acum despre masaj.

Sistemul osteo-articulo-muscular

Primul pas spre intelegere e importanta sistemului osteo-articulo-muscular, care nu e doar invelisul organelor interne, ci are un rol bine definit in sanatate si refacere la fel de important ca sistemul cardiovascular sau cel respirator. Cheltuiala energetica (caloriile consumate) se face in primul rand prin sistemul muscular, iar o blocare articulara sau o contractura musculara prelungita solicita enorm energia corpului. Reglarea termica e compromisa si ea daca muschii nu functioneaza optim.

Orice celula e dependenta, pentru a functiona, de oxigen si glucoza-energie si de alte componente, iar muschii sunt o pompa puternica pentru circulatie. Arterele care aduc sange pot fi si comprimate, venele pot intalni obstacole, toate stanjenind circulatia. Orice problema ce interfera cu sistemul nervos simpatic, ce iese din coloana vertebrala, poate influenta circulatia.

Celelalte sisteme implicate

Sistemul limfatic e si el legat de circulatia venoasa, fiind supus la aceleasi probleme si influente. Rol foarte important are muschiul-diafragma, putand ingreuna circulatia de reintoarcere (si exista chiar gimnastica diafragmatica, avand un rol demonstrat in activarea metabolica).

Exista, de asemenea, mecanisme complexe tip reflex. cu implicarea sistemului nervos central, prin care corpul reactioneaza la stimuli externi si interni. Aceste reflexe, de exemplu, induc contractura muschilor cefei si dureri de spate cand suntem stresati.

Scopul major de a reda mobilitatea maxima si de a inlatura durerea (de fapt, doar un semn ca exista ceva care nu functioneaza bine) va duce corpul catre recupararea optima dupa boli si traumatisme. Nu ma refer azi la un masaj superficial, care actioneaza asupra pielii, ci la acela care actioneaza asupra structurilor profunde, prin diferite proceduri, cum sunt kinetoterapia clasica, masajul osteopat, chiropractica, reflexoterapia de diferite tipuri (aici poate intra tehnica Yumeiho sau Bowtech).

De ce sa facem masaj?

Am grupat efectele masajului in cateva categorii:

  • Efectele circulatorii locale prin stimularea circulatiei in zona afectata, prin inlaturarea obstacolului tip contractura si prin modificarea tonusului vascular. Unde e circulatia prezenta, acolo e si refacere rapida.
  • Efectele reflexe, inclusiv conexiuni somato-viscerale, adica faci masaj pe coloana vertebrala, iar ritmul respiratiei se modifica sau durerile de burta se calmeaza. E unul din cele mai puternice efecte, fie de stimulare, fie de inhibare, in functie de scopul terapeutului.
  • Efectul local de relaxare a zonei, uneori se pun in miscare astfel structuri care de ani intregi nu mai functioneaza bine sau se mobilizeaza muschiul si se constientizeaza actiunea lui. Mai tarziu poti, in mod voit, sa-l mobilizezi singur, fara terapeut.
  • Efectul terapeutic al atingerii, combinat deseori cu efectul personalitatii terapeutului. Daca se asigura si linistea si confortul mediului, efectul e maxim.
  • Efectul de „re-educare functionala” care de fapt reprezinta „tema de casa”. E treaba ta sa pastrezi si sa intretii cat mai bine efectele obtinute prin exercitii, prin postura corecta si prin sesizarea modificarilor.
  • Efecte in cascada, adica incepe sa se simta bine corpul, se reface rapid, la asta se adauga efectul placebo, efecte in total cat o vacanta buna!

Limitarile

Ultima intrebare de azi, dar nu mai putin importanta, este „Ce nu poate face masajul?”

Terapia manuala are limitele ei. E eficienta in multe tulburari functionale, in recuperarea dupa traumatisme sau pentru relaxare, insa nu poate fi privita ca un leac universal. Vreau sa iei in considerare asta, sa experimentezi una-doua metode si apoi poti sa adaugi masajul la lista ta cu lucruri speciale de facut ca sa te simti bine.

Sunt Dr. Simona Ros, medic de familie, pasionata de wellness, si te invit sa descoperim pas cu pas placerea de a trai intr-un corp frumos si sanatos.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. din terapia manuala cel mai mult mi-a placut partea cu „efectul terapeutic al atingerii” – cred ca vine din experienta ta din ultima vreme, nu-i asa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!